بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی

پولیپ‌های بینی حدود چهار درصد از مردم دنیا را به خود درگیر کرده‌اند. این توده‌های بدون عصب که آرام و آهسته در حفره‌های بینی و سینوس‌ها رشد می‌کنند می‌توانند خواب راحت شب را از انسان بگیرند و کشیدن یک نفس راحت را به رویا تبدیل سازند. در این مقاله به دنبال بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی می‌گردیم، انواع روش‌های درمانی را بررسی کرده و به پرسش‌هایی که در ذهنتان می‌گذرند پاسخ می‌دهیم. با ما همراه باشید.

پولیپ بینی چیست؟

پولیپ بینی چیست؟

 

پولیپ بینی، نوعی توده یا بافت به شمار می‌رود که از کیسه‌های کوچک پر شده با مایع تشکیل شده است. این کیسه‌ها در اندازه‌های مختلف در حفره بینی یا حفره‌های سینوسی به وجود می‌آیند. تا زمانی که این کیسه‌های خوشه‌مانند کوچک هستند فرد اصلا متوجه وجودشان نمی‌شود؛ ولی وقتی این کیسه‌ها رشد می‌کنند با مسدودسازی مجاری بینی باعث بروز علائمی می‌گردند که هشدار وجودشان را به صدا در می‌آورند.

علل ایجاد پولیپ بینی چیست؟

دلیل‌های مختلفی باعث ایجاد پولیپ بینی می‌شوند که در ادامه، آنها را به شما معرفی می‌کنیم.

  • مبتلا شدن به پولیپ بینی در اثر وراثت
  • وجود عفونت مزمن در حفره‌های سینوسی
  • حساسیت به داروها، گرده‌ها، میوه‌ها، گرد و غبار و …
  • وجود ضعف در سیستم ایمنی بدن
  • وجود التهاب‌های مزمن در مخاط بینی
  • مبتلا شدن به بیماری «فیبروز کیستیک» که به غلیظ شدن مخاط بدن منتهی می‌شود

از کجا بدانیم پولیپ بینی داریم؟

از کجا بدانیم پولیپ بینی داریم؟

پولیپ‌های بینی، عصب ندارند. به همین دلیل، وقتی بزرگ می‌شوند شما دردی را احساس نمی‌کنید. چیزی که باعث می‌شود برای یافتن بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی به جراح و متخصص گوش و حلق و بینی سر بزنید علائمی هستند که پولیپ‌ها در شما ایجاد می‌کنند. در ادامه با چند مورد از آنها آشنا می‌شویم.

  • احساس گرفتگی و کیپ شدن بینی
  • آبریزش بینی
  • وجود خلط دائمی در گلو
  • کاهش حس بویایی در فرد
  • کم شدن نامحسوس حس چشایی
  • خروپف کردن هنگام خواب
  • تجربه احساس خفگی در خواب
  • احساس فشار روی صورت به ویژه در ناحیه سینوس‌ها
  • خون دماغ شدن
  • درگیر بودن با عفونت‌های مداوم سینوسی
  • احساس خارش در اطراف چشم‌ها

انواع درمان پولیپ بینی

پولیپ بینی با توجه به تشخیص پزشک با دو شیوه دارویی برای پولیپ‌های کوچک‌تر و جراحی برای پولیپ‌های بزرگ‌تر درمان می‌شود. در ادامه این روش‌ها را بیشتر برایتان توضیح می‌دهیم.

درمان دارویی پولیپ بینی

درمان دارویی پولیپ بینی

درمان دارویی پولیپ بینی با دو راه انجام می‌شود. در ادامه مقاله بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی این روش‌ها را به زبان ساده، توضیح می‌دهیم.

استفاده از داروهایی با محوریت آنتی هیستامین

از آنجا که مبتلا شدن به آلرژی‌‌ها یکی از اولین علت‌های ایجاد و بزرگ شدن پولیپ‌ها در بینی هستند، پزشک در گام اول برای شما داروهایی با خاصیت آنتی‌ هیستامین و ضد التهاب تجویز می‌کند. این داروها با کم کردن علائم آلرژیک و التهاب‌ها به بهتر شدن پولیپ‌ها کمک می‌کنند. در کنار این درمان دارویی، پزشک استفاده از اسپری‌ها و محلول‌های پاک کننده بینی را توصیه می‌کند.

تجویز داروهای استروئیدی

گام دوم بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی توسط داروهای استروئیدی زنده نگه داشته می‌شود. این نوع از داروها به شکل اسپری یا قطره استروئید، قرص‌های استروئیدی و تزریقی، بسته به اندازه و شدت پولیپ‌ها تجویز می‌شوند. به دلیل عوارض جانبی این داروها نمی‌توان بیش از 10 روز به طور پیوسته از آنها استفاده کرد. به همین دلیل، اگر پزشک آن بهبودی مورد انتظارش را از درمان با داروهای استروئیدی نگیرد به سراغ درمان با روش‌های تهاجمی‌تر یعنی جراحی می‌رود.

درمان طبیعی و خانگی پولیپ بینی

می‌توان با به کار گرفتن روش‌های زیر، علائم ایجاد شده توسط پولیپ بینی را کاهش داد؛ شاید این موارد جزو بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی نباشند؛ اما نمی‌توان گفت که اثری هم ندارند. بیایید نگاهی به چند مورد از روش‌های درمان خانگی پولیپ‌های بینی بیندازیم.

به مقدار کافی آب بنوشید

نوشیدن آب به مقدار کافی می‌تواند با مرطوب نگه داشتن غشای مخاطی به کاهش علائم پولیپ بینی کمک کند. پیشنهاد می‌کنیم همگام با افزایش مصرف آب سالم، مصرف نوشیدنی‌های الکلی را کم یا حتی قطع کنید.

آب آناناس یا میوه آن را در رژیم غذایی‌تان جای دهید

میوه آناناس، سرشار از آنزیم‌هایی است که خاصیت ضدالتهابی دارند. مصرف روزانه این میوه می‌تواند به کاهش التهاب‌های سینوسی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

استفاده از روغن درخت چای

این روغن، خاصیت ضد میکروبی دارد. می‌توانید آن را به صورت چند قطره در بخور یا به طور مستقیم در بینی خود بریزید.

حذف کردن عوامل آلرژی‌زا

از اثرگذارترین درمان‌های خانگی که باعث کاهش علائم پولیپ‌ها می‌شود حذف کردن تمام عواملی است که حساسیت‌ها را به وجود می‌آورند. اگر به آلودگی محیطی حساس هستید شاید بهتر باشد به فکر جابه‌جایی و مستقر شدن در شهر یا منطقه‌ای دیگر با آب و هوای تمیز باشید.

روش جراحی پولیپکتومی

در لیست بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی به جراحی‌ها می‌رسیم. جراحی پولیپکتومی روشی برای حذف پولیپ‌هایی است که از نظر پزشک، دیگر درمان دارویی روی آنها کارساز نیست. در این روش، پزشک از یک دستگاه مکنده کوچک که درون حفره بینی و سینوس‌ها فرستاده می‌شود برای خارج کردن پولیپ‌های بینی کمک می‌گیرد.

جراحی پولیپکتومی با توجه به شرایط بیمار با استفاده از بی‌حسی موضعی یا در مواردی با بیهوشی انجام می‌گیرد. این عمل می‌تواند باعث بهبود تنفس، افزایش بویایی، چشایی و کاهش قابل توجه عفونت‌های سینوسی شود. معمولا بعد از عمل، بیمار با کمی خونریزی، احساس سوزش و درد روبه‌رو می‌گردد. پزشک با تجویز داروهای ضدالتهابی میزان این درد را کاهش داده و التهاب ناشی از عمل را مدیریت می‌کند.

جراحی آندوسکوپی سینوسی

جراحی آندوسکوپی سینوسی

جراحی آندوسکوپی سینوسی هم در شمار بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی قرار می‌گیرد. این جراحی، روش دیگری برای درمان پولیپ‌های بینی با تکیه بر حذف آنها است. در این روش، پزشک با استفاده از «آندوسکوپ» که یک ابزار فلزی است حفره بینی و سینوس‌ها را بررسی کرده و سپس پولیپ‌ها را خارج می‌کند.

معمولا این جراحی با کمک بی‌حسی موضعی صورت می‌گیرد و هیچ برش خارجی را به وجود نمی‌آورد. این عمل به صورت سرپایی و در طول تقریبا 120 دقیقه انجام می‌گیرد. البته شرایط بیمار، تعداد و ابعاد پولیپ‌ها در کاهش یا افزایش این زمان، تاثیرگذار هستند.

جراحی پولیپ بینی چه زمان الزامی است؟

از نظر پزشکان، بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی با دارو آغاز می‌شوند. اگر درمان‌های دارویی تاثیرگذار نباشند یا پولیپ‌ها آنقدر بزرگ باشند که روی زندگی طبیعی فرد تاثیر منفی بگذارند پزشک از جراحی برای حذف فیزیکی پولیپ‌ها استفاده می‌کند.

انجام جراحی پولیپ هم زمان با سایر جراحی‌ها

عمل حذف پولیپ‌های بینی می‌تواند در کنار دیگر جراحی‌های درمانی و زیبایی انجام شود. به عنوان مثال، افرادی که از انحراف بینی رنج می‌برند یا می‌خواهند ظاهر بینی‌شان را تغییر دهند می‌توانند پولیپ‌های خود را همزمان با عمل اصلی بینی‌شان جراحی کنند. توجه داشته باشید که با این کار، هزینه نهایی عمل، افزایش پیدا می‌کند.

جراحی پولیپ بینی در کودکان

جراحی پولیپ بینی در کودکان

جراحی پولیپ بینی در کودکان هم انجام می‌شود. همان‌طور که گفتیم، هنگامی که پای پولیپ‌ها در میان باشند اولویت پزشکان، درمان‌های دارویی هستند. اگر این درمان‌ها به اندازه کافی اثرگذار نباشند از روش‌های جراحی سرپایی برای مقابله جدی با پولیپ‌ها کمک گرفته می‌شود.

سوالات متداول

پزشک چطور پولیپ بینی را تشخیص می‌دهد؟

پزشک گوش و حلق و بینی با معاینه فیزیکی و استفاده از ابزار آندوسکوپ می‌تواند پولیپ‌های موجود در حفره بینی و سینوس‌ها را تشخیص دهد.

آیا پولیپ‌های بینی دوباره عود می‌کنند؟

متاسفانه بله. حتی اگر شما تحت عمل جراحی تخلیه پولیپ‌ها قرار بگیرید باز هم این امکان وجود دارد که پولیپ‌ها دوباره به وجود بیایند. برای جلوگیری از عود کردن پولیپ‌ها بهتر است در معرض عواملی که باعث ایجاد حساسیت و التهاب می‌شوند قرار نگیرید و بینی خود را با مایع‌های شستشو از عوامل بیماری‌زا پاک کنید.

آیا پولیپ بینی بیماری خطرناکی است؟

خیر. پولیپ‌های بینی توده‌هایی بی‌خطر هستند. معمولا بیشتر افراد تا زمانی که پولیپ‌های بینی‌شان بزرگ نشوند از وجودشان خبردار نخواهند شد.

جمع‌بندی بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی

در این مقاله با هم به دنبال بهترین روش‌های درمان پولیپ بینی گشتیم و فهمیدیم که پزشکان در ابتدا از داروها و سپس به عنوان اقدام نهایی از جراحی برای درمان پولیپ بینی استفاده می‌کنند. در این میان، راهکارهایی خانگی هم وجود دارند که با بهتر کردن شرایط بدن به کاهش التهاب‌های مخاطی می‌انجامند. اگر به فکر جراحی زیبایی بینی هستید می‌توانید این کار را همزمان با برداشتن پولیپ‌های آزاردهنده بینی‌تان انجام دهید و یک دوره نقاهت را برای هر دو عمل، پشت سر بگذارید.

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *