عمل بینی یا جراحی بینی

در حال حاضر صنعت زیبایی در مسیری قدم برمی­دارد که اعتقاد اکثر مردم بر این است که بینی های عمل­کرده جذابیت بیشتری دارند؛ جدای از این نظریه، عمل بینی یا رینوپلاستی می‌تواند تا حد زیادی زیبایی را به چهره افراد تزریق کند و در وهله اول اعتماد به نفس زیادی را به ارمغان آورد.

عمل زیبایی بینی مانند بسیاری از جراحی های زیبایی، مشمول انواع متفاوتی است. چرا که با توجه به متفاوت بودن فرم و نوع بینی­ها و علی الخصوص سلایق مختلف بیماران، انتظار می‌رود که جراحی بینی نیز متفاوت باشد. امروزه جراحی زیبایی بینی به‌عنوان یکی از پرطرفدارترین جراحی‌های زیبایی شناخته می‌شود که اغلب به سبب نارضایتی شخص از فرم بینی خود صورت می‌گیرد و در مواردی هم اختلالات تنفسی منجر به عمل زیبایی بینی می‌شوند. در هر صورت ابهامات و سوالات زیادی در این مسیر به وجود می‌آیند که نیاز است پیش از اقدام برای عمل بینی، این ابهامات رفع شوند. اهداف عمل بینی، انواع بینی، مدت‌زمان درمان، عوارض جراحی زیبایی بینی و از این دست موارد، نکاتی هستند که لازم است پیش از انجام عمل در رابطه با آن‌ها اطلاعات کافی به دست آورید. شناخت تکنیک‌های جراحی بینی و آشنایی با فرم نهایی هرکدام به شما این امکان را می‌دهد که درنهایت بتوانید بهترین انتخاب را برای ظاهر بینی خود داشته باشید. از این رو در ادامه قصد داریم به نقد و معرفی جنبه‌های متفاوت عمل بینی بپردازیم.

عمل زیبایی بینی (rhinoplasty)

همان‌طور که گفتیم جراحی زیبایی بینی یا به عبارت دیگر عمل زیبایی بینی، یک نوع عمل جراحی پزشکی است که با هدف بهبود شکل و ظاهر بینی انجام می‌شود. در این جراحی، بافت‌های بینی شخص شکل‌دهی و اصلاح می‌شوند تا به نتیجه‌ای زیبا و تعادل‌بخش برسیم. با استفاده از جراحی زیبایی بینی، می‌توان به شکل گوشه‌های بینی، ارتفاع آن، زاویه بینی و انحراف آن پرداخت و با ایجاد تغییراتی، درنهایت شکل دلخواه را به وجود آورد. بدیهی است که به منظور انجام این جراحی، جراح باید دارای تخصص و تجربه کافی در این زمینه باشد. این عمل جراحی می‌تواند به صورت باز یا بسته انجام شود و ممکن است با استفاده از ابزارهای جراحی مختلفی ازجمله قیچی و برش‌های لیزری صورت بگیرد. معمولاً برای انجام جراحی بینی، باید به یک جراح پلاستیک مراجعه کرد و پس از بررسی‌های لازم، باید برای عمل آماده شد. طبق چیزی که گفتیم این نوع از عمل جراحی می‌تواند سبب بهبود رضایت شخص از ظاهر خود و افزایش اعتماد به نفس او شود.

پزشک جراح درزمینهٔ جراحی زیبایی بینی تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا خواسته‌های منطقی و واقع‌بینانه بیماران را در نظر گرفته و درنهایت بینی آن‌ها را به فرمی که می‌خواهند جراحی کند. اما نکته حائز اهمیت این است که خواسته‌های منطقی و واقع‌بینانه از اطلاعات قوی و علمی نشأت می‌گیرند؛ طبیعی است که اگر بیمار با انواع جراحی بینی، خطرات عمل و نکات پزشکی آشنا نباشد، خواسته معقولی را در مورد عمل بینی در ذهن خود نپروراند.

اهداف جراحی بینی

اهداف جراحی بینی

ازنظر علمی جراحی زیبایی بینی می‌تواند به دو دلیل عمده انجام شود: بهداشتی و زیبایی‌شناسی بحث زیبایی‌شناسی، طبق تعریفی که ارائه کردیم، قابل بیان است. و اما در مورد اهداف بهداشتی یا درمانی باید بگوییم که جراحی بینی به منظور درمان یک اختلال، شامل بهبود عملکرد تنفسی افراد است. برخی اختلالات نرمال در بینی مانند انحراف، تورم، گرفتگی، انسداد و زوال بافت‌های بینی می‌توانند سببی برای ایجاد مشکلات تنفسی شناخته شوند. این مشکلات می‌توانند با خود مشکلات خواب، سردرد، خستگی، کاهش توانایی تمرکز و حتی افزایش خطر عفونت‌های تنفسی را به دنبال داشته باشند. با این حساب جراحی بینی می‌تواند این مشکلات را بهبود بخشد و عملکرد تنفسی را بهبود ببخشد.

البته لازم به ذکر است که به‌طور عمده، جراحی بینی برای اهداف زیبایی‌شناسی انجام می‌شود. این عمل جراحی می‌تواند شکل و اندازه بینی را بهبود بخشد و باعث بهبود ظاهر صورت و سازگاری بین بخش‌های مختلف صورت شود. همچنین که کاهش انحراف بینی، کوچک کردن یا بزرگ کردن اندازه بینی، بهبود نسبت بینی و سایر اجزای هم جزء اهداف عمل شماره می‌شوند.

در هر صورت، برای انجام جراحی بینی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راه‌حل برای نیازهای شما توسط متخصص ارائه شود. خوب است اشاره کنیم که معمولا پزشکان متخصص جراحی بینی قادر هستند برای هر دو هدف درمان یا زیبایی به بیماران خود خدمات بدهند و جراحی را انجام دهند.

به صورت کلی می‌توان گفت که هدف از انجام جراحی بینی به 3 دسته تقسیم می‌شود:

1- رفع ایرادات ظاهری بینی

قوز بینی، بزرگ بودن بینی، کج بودن بینی و عدم تقارن از عمده دلایل افراد برای انجام عمل زیبایی بینی به شمار می‌آیند. جراحی بینی می‌تواند تا حد زیادی ایرادات ظاهری را برطرف سازد.

2- برطرف کردن مشکلات عملکردی بینی

مشکلات تنفسی نیز از مواردی هستند که به‌موجب آن‌ها باید برای درمان یا جراحی بینی اقدام کنید. مشکلاتی اعم از تنگی نفس، گرفتگی بینی، سوت کشیدن بینی، مشکل چسبندگی در بینی، کوچک بودن پره بینی، داشتن آلرژی و حساسیت، انسداد بینی، مشکل وجود لخته‌های خونی و.. وجود دارند که برای درمان و برطرف کردن آن‌ها باید به یک متخصص و جراح بینی مراجعه کرد.

3- رفع مشکلات عملکردی و ظاهری

گاها برخی از بیماران داوطلب برای جراحی بینی، دارای ایرادات ظاهری و مشکلات عملکردی بینی، به صورت هم‌زمان هستند که در این حالت باید هر دو جنبه برای جراحی در نظر گرفته شود. به‌عنوان مثال انحراف بینی با مشکل تنفسی و قوس بینی به صورت هم‌زمان وجود دارند که قطعا در نظر گرفتن همه این موارد و جراحی برای رفع آن‌ها، سخت‌تر از یک جراحی تک‌بعدی به منظور برطرف کردن یک هدف خواهد بود.

مدت‌زمان انجام عمل بینی چقدر است؟

در حالت کلی زمان جراحی بینی به‌شدت پیچیدگی و سختی عمل، به نوع عمل جراحی و فرم نهایی بینی بستگی دارد. در برخی موارد، این امکان وجود دارد که جراحی بینی تنها 30 الی 60 دقیقه طول بکشد، در حالی که در برخی دیگر از موارد، ممکن است تا چندین ساعت به طول بیانجامد. حالت طبیعی عمل جراحی بینی حدود یک 1 ساعت و 30 دقیقه الی 3 ساعت است. البته قابل ذکر است که جراحی بینی ممکن است به صورت جراحی باز یا بسته (با استفاده از برش در داخل بینی) انجام شود. اگر جراحی بینی شما پیچیده باشد و نیاز به تغییرات جزئی در استخوان‌های بینی را داشته باشد، ممکن است زمان بیشتری برای انجام عمل نیاز باشد. ناگفته نماند که باید توجه داشت که پس از عمل بینی، نیاز به زمان برای بازگشت به حالت عادی پس از عمل وجود دارد. به‌طور کلی، بیشتر افراد بعد از عمل زیبایی بینی، تا 1 الی 2 هفته به مراقبت و استراحت نیاز دارند و ممکن است به مدت چند هفته دیگر هم محدودیت‌هایی در فعالیت‌های روزمره داشته باشند.

در هر صورت، به منظور بهترین و دقیق‌ترین تخمین زمان عمل زیبایی بینی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

انواع تکنیک های عمل زیبایی بینی

انواع تکنیک ­های عمل بینی

همان‌طور که در ابتدا گفتیم جراحی بینی در انواع مختلف صورت می‌گیرد. تکنیک‌های جراحی بینی به صورت کلی در 2 دسته باز و بسته قابل تقسیم‌بندی هستند. در ادامه به نقد این دو تکنیک و بررسی برخی از اطلاعات در رابطه با آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1- تکنیک جراحی بینی بسته

در جراحی بینی به روش بسته، برش‌های بینی از داخل ایجاد می‌شوند. بدیهی است که ابزار مخصوصی برای انجام این نوع جراحی به کار گرفته می‌شود. برای این کار باید مقدار بسیار کمی از پوست بینی از اسکلت آن جدا شده تا به این ترتیب بتوان تغییرات موردنیاز را بر روی بینی اعمال کرد.

با توجه به اینکه در اجرای تکنیک بسته برای عمل بینی، پزشک نسبت به ساختار بینی دید کاملی ندارد، ایجاد تغییرات بسیار زیاد در بینی تقریبا غیرممکن به شمار می‌آید. درنتیجه می‌توان دریافت که تکنیک جراحی بینی بسته در مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بینی تنها به تغییرات جزئی و محدود نیاز داشته باشد.

مزایای تکنیک جراحی بینی بسته

مهم‌ترین مزیت این نوع از جراحی، مدت‌زمان کوتاه عمل است. می‌توان دومین مزیت آن را زخم و التهاب کمتر دانست که به علت طریقه انجام آن است.

معایب تکنیک جراحی بینی بسته

برای انجام این نوع عمل به مهارت بسیار زیادی نیاز است که همین مورد می‌تواند سخت بودن جراحی را به‌وضوح نمایش دهد. همچنین که این عمل تنها برای تغییرات محدود مناسب است و برای همین هم کاربرد آن‌چنان گسترده‌ای ندارد.

2- تکنیک جراحی بینی باز

عمل بینی باز نیز یکی از انواع تکنیک های جراحی بینی باز به‌حساب می‌آید. در این روش علاوه بر اینکه جراح باید در داخل بینی برش‌هایی را ایجاد کند باید در ناحیه کلوملا یا همان پوست میان حفره‌های بینی نیز برش‌های را به وجود آورد. این برش‌ها به پزشک این امکان را می‌دهند که بتواند پوست بینی را بالا ببرد و با وجود دید مستقیم جهت اعمال تغییرات لازم بر روی ساختار بینی اقدامات لازم را انجام دهد.

مزایای تکنیک جراحی بینی باز

تکنیک جراحی بینی باز امکان مانور بیشتر را برای پزشک به ارمغان می‌آورد و به او اجازه می‌دهد که بتواند عملیات و تغییرات بیشتری را ایجاد کند. همچنین امکان ایجاد تغییرات گسترده‌تر سبب می‌شود پزشک بتواند بینی شخص را با دست باز جراحی کند و تغییرات مورد انتظار درنهایت حاصل خواهد شد.

معایب تکنیک جراحی بینی باز

همان‌طور که گفتیم عمل بینی بسته زخم و التهاب کمتری را به دنبال دارد. در مقابل در تکنیک جراحی بینی باز مشاهده می‌شود که زخم و تورم بسیار بیشتر است و به همین سبب دوره نقاهت نیز در پروسه زمانی طولانی‌تری طی خواهد شد.

در حالت کلی تفاوت بین تکنیک جراحی بینی باز و بسته مشهود است و تشخیص اینکه کدام نوع از تکنیک برای شما مناسب است، بر عهده پزشک متخصص است. به هیچ وجه نباید سعی کنید خودتان با استفاده از اطلاعاتی که دارید نظرتان را به پزشک بگویید که حتما باید از یک تکنیک به خصوص برای جراحی شما استفاده کند.

انوع مدل های بینی و عمل های آن

انواع بینی کدام است؟

نکته مهم و قابل توجه دیگری که نیاز است پیش از اقدام برای انجام عمل بینی برای شخص تفهیم شود، نوع بینی او است. اگر به ظاهر افراد توجه کنیم، می‌بینیم که بینی هر فرد با بینی شخص دیگر متفاوت است؛ بینی‌هایی با شکلی تپل و چاق مانند و یا بینی‌های دراز و لاغر در حالت کلی نوع بینی در صورت به دو شکل بینی یا گوشتی با بینی استخوانی قابل مشاهده است. لازم است ذکر شود که در هر دو صورت این امکان وجود دارد که فرد از بینی خود ناراضی باشد و بینی او نیازمند عمل جراحی باشد. انجام جراحی برای هر نوع بینی متفاوت خواهد بود.

1- عمل بینی گوشتی

پیش از بررسی عمل بینی گوشتی، خوب است یک دید جزئی نسبت به بینی گوشتی و ظاهر آن پیدا کنید. بینی‌های گوشتی به صورت عمده غضروف ضعیف‌تری دارند و به نسبت بینی‌های استخوانی ضخیم‌تر هستند. به همین سبب عمل بینی گوشتی به مراتب­ سخت‌تر است و همچنین تجربه­، مهارت و تخصص بیشتری را طالب است. در برخی موارد مشاهده می‌شود که به منظور عمل بینی گوشتی، پیوند غضروف لازم می‌شود تا به این ترتیب جراح متخصص بتواند ساختار و اسکلت بینی را کاملا مستحکم و مقاوم کند.

به منظور تشخیص بینی گوشتی، برخی ویژگی‌ها وجود دارند که می‌توان از طریق آن‌ها گوشتی یا عدم گوشتی بودن یک بینی را تشخیص داد:

  • به صورت عمده در حالتی که بینی گوشتی است، نوک بینی به شکل پهن و گرد جلوه می‌کند.
  • پوست بینی گوشتی بسیار ضخیم است و همچنین در زیر پوست آن، غدد چربی فعال وجود دارد.
  • بینی گوشتی ازنظر ساختار اسکلتی و ساختمانی از بافت کم و غضروف ضعیف‌تری برخوردار است.

خوب است بدانید که رینوپلاستی بینی گوشتی یک نوع جراحی بینی است که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد.

افزون بر تعریفات و اطلاعات ارائه شده می‌خواهیم شما را با جنبه دیگری از جراحی زیبایی بینی گوشتی آشنا کنیم. رینوپلاستی بینی گوشتی یا عمل بینی گوشتی، یکی از روش‌های جراحی بینی است که در آن، بافت‌های نرم بینی اصلاح می‌شوند تا شکل و عملکرد بینی بهبود یابد. در این نوع جراحی، تمرکز بر روی پوست، بافت و غضروف‌های بینی است. در رینوپلاستی بینی گوشتی، برخلاف رینوپلاستی های دیگر که شامل برش و اصلاح غضروف‌های بینی است، اصلاحات جراحی بر روی بافت‌های نرم و پوست بینی انجام می‌شود. در این نوع جراحی، با استفاده از تکنیک‌های خاص، پوست بینی به شکلی قابل توجهی کوچک می‌شود و برای حفظ شکل و استحکام بینی از غضروف‌های قسمت‌های دیگر بدن نیز استفاده می‌شود.

مزایای رینوپلاستی بینی گوشتی شامل کاهش زمان بهبودی، کاهش خطر عفونت، حفظ شکل طبیعی بینی و بهبود عملکرد تنفسی است. به دلیل کم‌تر بودن برش‌ها و خونریزی در این نوع جراحی، زمان بهبودی کمتر و نتایج طبیعی‌تری به دست می‌آید.

با این حال، باید توجه داشت که رینوپلاستی بینی گوشتی نیز نیاز به تجربه و مهارت بالای جراح دارد و در برخی موارد، مانند بینی‌هایی که نیاز به اصلاح غضروف بینی دارند، مناسب نیست. همچنین، باید به محدودیت‌های عملیاتی این نوع جراحی توجه داشت. به‌عنوان مثال، در این نوع جراحی، جراح قادر به اصلاح برخی مشکلات بینی مانند برجستگی بینی نیست. همچنین، هزینه عمل بینی گوشتی نسبت به روش‌های دیگر بالاتر است. بنابراین، قبل از تصمیم‌گیری برای انجام این نوع جراحی، بهتر است با جراح خود در مورد مزایا و معایب این نوع جراحی و شرایط مناسب برای آن مشورت کنید.

2- عمل بینی استخوانی

شاید بتوان گفت که بیش از نیمی از کسانی که خواستار عمل بینی هستند، از قوز بینی برخوردار می‌باشند و باید عمل بینی استخوانی انجام دهند. قوز بینی یکی از نشانه‌های بارز داشتن یک بینی از نوع استخوانی به شمار می‌آید. قوز بینی بر روی پل بینی قرار می‌گیرد و ظاهر آن قسمت را برجسته می‌سازد. بینی‌های استخوانی عمدتا به نسبت بینی‌های گوشتی از غضروف مستحکم و پوست نازک‌تر بهره می‌برند. بینی‌های استخوانی نیز همانند بینی‌های گوشتی از طریق یک سری از ویژگی‌های کلی قابل شناسایی هستند:

  • بینی‌های استخوانی از پوست نازکی برخوردار هستند و غضروف مستحکم‌تری را شامل می‌شوند.
  • در بینی‌های استخوانی به صورت عمده یک قوز قابل مشاهده وجود دارد که بر روی پل بینی قرار داد و آن قسمت را برجسته کرده است. البته قوز بینی در افراد مختلف دارای اندازه‌های متفاوت نیز است.
  • بینی استخوانی پس از انجام عمل بینی دوره نقاهت ساده‌تری را برای شخص به ارمغان می‌آورد. دوره نقاهت کوتاه‌تر، کبودی و التهاب کمتر از ویژگی‌های مهم و یا مزیت‌های بینی استخوانی پس از جراحی به شمار می‌آیند.

عمل بینی استخوانی

در حالت کلی تشخیص نوع بینی از روی ظاهر آن‌ها بسیار ساده است؛ اما در موارد نادر هم تشخیص نوع بینی صرفا از روی ظاهر کمی مشکل می‌شود.

مراقبت‌های لازم برای قبل از عمل زیبایی بینی

عمل بینی هم مانند بسیاری از جراحی‌ها پیش از انجام، ملزم به صورت گرفتن برخی از مراقبت‌ها است. برای همین هم خوب است پیش از عمل بینی، به نکات زیر توجه داشته باشید تا با آمادگی لازم برای این موضوع اقدام کنید.

  1. انتخاب متخصص و جراح بینی
  2. انجام آزمایش‌های موردنیاز
  3. گرفتن عکس از بینی
  4. استفاده نکردن از داروهای رقیق‌کننده خون
  5. اجتناب از مصرف الکل و دخانیات
  6. بررسی سابقه بیماری خاص
  7. توجه به توصیه‌های روز عمل

مراقبت‌های لازم برای بعد از عمل زیبایی بینی

مراقبت‌ها و کارهایی که باید بعد از عمل بینی انجام شود به‌شدت حائز اهمیت هستند و باید مورد توجه قرار بگیرند. چرا که در طول دوره نقاهت، بینی شخص بسیار حساس است و نباید هر فعالیتی را بدون اطلاع قبلی و مشورت با پزشک خود انجام دهد.

  1. خودداری و اجتناب از انجام ورزش‌ها و فعالیت‌های بسیار سنگین
  2. برداشتن آتل بینی بعد از عمل (پس از گذشت یک هفته باید برای کشیدن بخیه‌ها و برداشتن آتل به پزشک مراجعه کنید
  3. استفاده از چسب بینی
  4. خودداری از مصرف و خوردن غذاهای سفت و خوراکی‌های ممنوعه (در این مورد به توصیه پزشک عمل کنید)
  5. مراقبت با کبودی و التهاب پس از عمل بینی

عوارض عمل بینی

میدانیم که عمل بینی نیز مانند همه جراحی‌های درمانی و زیبایی، یک سری عوارض و خطرات را با خود در پی دارد که فرد باید پیش از انجام عمل و اقدام برای آن، با آن‌ها آشنایی داشته باشد و اطلاعات لازم را نیز کسب کند.

عوارض عمل زیبایی بینی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

1-درد، تورم و کبودی: بعد از جراحی زیبایی بینی، از لحاظ ظاهری ممکن است درد، کبودی و تورم در ناحیه بینی و صورت شما رخ دهد که معمولاً در طول مدت چند روز تا چند هفته بهبود پیدا می‌کند.

2-خونریزی: خونریزی معمولاً در طول چند روز اول پس از جراحی رخ می‌دهد، اما در موارد نادر ممکن است به مقدار بیشتری باشد.

3-عفونت: عفونت ناشی از جراحی زیبایی بینی نادر است، اما در صورتی که را بهداشت را رعایت نکرده باشید و نکات پس از عمل را نیز انجام نداده باشید، احتمال بروز آن بیشتر می‌شود.

4-تغییر حس: پس از عمل زیبایی بینی، ممکن است تغییر در حس و حرکت بینی شما رخ دهد که به‌طور معمول در مدت چند هفته بهبود می‌یابد.

5-علائم تنفسی: برخی از بیماران ممکن است پس از عمل زیبایی بینی به علائم تنفسی مانند سرفه، عطسه، خشکی بینی و گاهی اوقات احساس خفگی روی بیاورند.

لازم است بدانید که عدم توجه به مراقبت‌های ویژه از بینی پس از عمل بینی و استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک، می‌تواند به افزایش احتمال بروز عوارض بعد از جراحی منجر شود.

سخن پایانی

درنهایت توجه داشته باشید که این عوارض برای هر بیمار ممکن است متفاوت باشد و در برخی موارد، امکان دارد که عوارض بیشتری رخ دهد. بهترین راه برای کاهش ریسک عوارض عمل بینی، انتخاب جراح بینی باتجربه به همراه مهارت بالا و رعایت دقیق نکات پس از عمل است.

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *