پل بینی چیست

«پل بینی» چیست؟ چه نقشی در بینی بازی می‌کند؟ چه اختلال‌هایی به سراغ آن می‌آیند؟ چطور می‌توان آن را ترمیم یا درمان کرد؟ چه ارتباطی بین پل بینی و زیبایی بینی وجود دارد؟ در این مقاله، پاسخ تمام پرسش‌های بالا را به اضافه چندین و چند نکته دیگر در مورد جراحی پل بینی می‌خوانید. تا پایان این گفتگو با ما همراه باشید.

پل بینی چیست؟

پل بینی دقیقا چیست و کجا است؟

«پُل بینی» که به آن «Nose bridge» یا «Nasal bridge» هم می‌گویند بخشی است که نوک بینی را به صورت متصل می‌کند. می‌توانید در تصویر، جای دقیق پُل بینی را تماشا کنید. پل بینی، شکل‌های مختلفی دارد و در حالت طبیعی هیچ نیازی به دستکاری یا جراحی آن وجود ندارد. فقط در دو صورت، پزشک تصمیم به جراحی پُل بینی شما می‌گیرد:

  1. مشکل تنفسی در اثر فرم نامناسب پُل بینی داشته باشید.
  2. پل بینی اثر منفی روی زیبایی چهره شما بگذارد.

انواع پل بینی کدامند؟

پل بینی، نقش مهمی در شکل کلی بینی ما دارد. شکل این پل در نژادهای مختلف با هم فرق می‌کند. البته به جز نژاد، موارد دیگری هم می‌توانند روی شکل این قسمت از بینی تاثیر مستقیم بگذارند که کمی بعد برایتان توضیح می‌دهیم ولی در کل، انواع پُل‌های بینی در حالت طبیعی به شرح زیر هستند:

1- پُل بینی افتاده

پل بینی افتاده

این پُل در نهایت «بینی افتاده» یا «Hooked Nose» را تشکیل می‌دهد. بینی‌های افتاده، شیبی به سمت جلو و پایین دارند. در بیشتر موارد وقتی از روبه‌رو به این نوع از بینی‌ها نگاه می‌کنیم متوجه آن قسمت افتاده نمی‌شویم ولی تصویر چهره از نیم‌رخ، میزان این افتادگی را نمایش می‌دهد.

2- پل بینی بزرگ

پل بینی بزرگ

پل بینی بزرگ یکی از علت‌های ایجاد «Large Nose» یا بینی بزرگ است. در این نوع از بینی‌ها، اندازه بینی از حالت معمولی بزرگ‌تر است و حجم بیشتری از صورت را به خود اختصاص می‌دهد.

3- پل بینی کوچکپل بینی کوچک

 

در برخی از افراد، اندازه پل بینی، کوچکتر از حد معمول است که به آن «Small bridge nose» می‌گویند. این کوچک بودن اگر تا اندازه‌ مشخصی باشد در نظر برخی زیبا است. ولی اگر از حد معمول کوچکتر باشد می‌تواند روی موزون بودن اعضای صورت تاثیر منفی بگذارد.

4- پل بینی صاف

پل بینی صاف

به این نوع پل بینی که خط‌های مستقیم، بدون شیب و روبه جلو دارد «Straight Nose bridge» گفته می‌‌شود. بینی‌هایی با پل صاف، نقش مهمی در تعادل و تناسب چهره دارند.

5- پل بینی برجستهپل بینی برجسته

برجستگی پل بینی در این نوع از بینی‌ها که به آنها «Roman Nose» هم گفته می‌شود نه آنقدر زیاد و نه آنقدر کم است. برخی این نوع از بینی را بخشی از جذابیت چهره به حساب می‌آورند و برخی دیگر برای صاف کردن آن لحظه شماری می‌کنند.

6- پل بینی خمیده

پل بینی خمیده

پل بینی خمیده یا «Aquiline Nose» با انحنای کم یا زیاد در قسمت بالای بینی، تفاوت خود را از دیگر انواع بینی نشان می‌دهد.

7- پل بین پهن

پل بینی پهن

در بینی‌هایی با پل پهن، اندازه بینی بیش از حد بزرگ به نظر می‌رسد و فاصله بین دو چشم از هم بیشتر می‌شود.

8- پل بینی فرورفته

پل بینی فرورفته

در بینی‌هایی با پل فرورفته، اندازه پل بینی، بسیار کوچک است و روی زیبایی چهره فرد تاثیر منفی باقی می‌گذارد. توجه کنید که این تقسیم‌بندی‌ها کلی هستند و در هر انسانی می‌توان ترکیبی از این موارد را هم پیدا کرد.

دلایل ایجاد اختلال در پل بینی چیستند؟

اختلال در پل بینی و ایجاد شکل‌های گوناگون آن به دو دلیل اصلی «طبیعی» و «غیر طبیعی» ایجاد می‌شوند.

دلیل‌های طبیعی شامل:

  • وراثت

وجود شکل خاصی از پل بینی در یک خانواده، چیزی کاملا طبیعی است.

  • مبتلا بودن به سندروم x شکننده

این اختلال ژنتیکی که چیزی شبیه به «اوتیسم» است در کنار عوارض دیگری که برای فرد به دنبال دارد باعث می‌شود تا فرد با پل بینی پهن به دنیا بیاید.

  • مبتلا بودن به سندروم جنین الکلی

در این بیماری ژنتیکی که در اثر مصرف الکل در دوران بارداری به وجود می‌آید فرد با پل بینی فرورفته متولد می‌شود. این مورد یکی از مهم‌ترین دلیل‌های فرورفتگی پل بینی ناشی از اختلالات ژنتیکی است.

  • مبتلا بودن به سندروم داون

افرادی که با بیماری «سندروم داون» به دنیا می‌آیند دچار نقص‌های مختلفی در بینی و صورت خود هستند.

  • مبتلا بودن به بیماری سیفلیس

«سیفلیس» نوعی بیماری عفونی است که از مادر به جنین منتقل می‌شود. نوزادی که چنین بیماری داشته باشد در صورت زنده ماندن با مشکلات زیادی درگیر خواهد بود که ساختار ناموزون پل بینی یکی از آنها است.

دلیل‌های غیرطبیعی شامل:

  • تصادف یا ضربه به بینی

تصادف یا وارد شدن هر ضربه محکمی به بینی این پتانسیل را دارد که روی ساختار پل بینی تاثیر بگذارد. به ویژه افرادی که ورزش‌‌های حرفه‌ای مثل «بسکتبال»، «والیبال»، «فوتبال»، «هنرهای رزمی» و … را دنبال می‌کنند بیشتر با چالش آسیب پل بینی روبه‌رو هستند.

  • عوارض بعد از جراحی زیبایی بینی

گاهی بعد از عمل زیبایی بینی یا ترمیمی، ساختار پل بینی دچار مشکل می‌شود. این موضوع می‌تواند باعث فرو ریختگی، کج شدن و … در پل بینی شود.

  • سبک زندگی

مصرف برخی از شکل‌های مواد مخدر می‌تواند باعث آسیب به پل بینی شود.

چه رابطه‌ای بین پل بینی و غضروف کج وجود دارد؟

پل بینی، فقط از جنس غضروف یا استخوان نیست. این بخش از بینی ترکیبی از غضروف، استخوان و بافت‌های نرم را در کنار هم دارد. با این وجود، غضروف‌ها بخشی اصلی از ساختار پل بینی را تشکیل می‌دهند و در به وجود آمدن شکل نهایی و حتی استحکام آن نقش مهمی را بازی می‌کنند. تعادل و هماهنگی بین این غضروف‌ها و دیگر عناصر تشکیل دهنده بینی، موضوع اصلی ماجرا است. اگر غضروف‌ها به نحوی کج شوند، انواعی از انحراف‌ها، افتادگی‌ها یا دیگر اختلالات را در پل بینی ایجاد می‌کنند.

خم شدن غضروف تیغه‌ی بینی چه ارتباطی به پل بینی دارد؟

تیغه بینی، بخشی از پل بینی است. به همین دلیل، انحراف تیغه بینی روی شکل نهایی پل بینی تاثیر مستقیم می‌گذارد. اگر تیغه بینی دچار انحراف شود، معمولا بینی به یک طرف خمیده به نظر می‌رسد. حتی ممکن است مشکلات تنفسی را هم به بار بیاورد. این انحراف می‌تواند دلیل‌های مختلفی مثل «عوامل ژنتیکی»، «برخی بیماری‌ها»، «ضربه»، «عوارض بعد از عمل زیبایی بینی» و … را ایجاد کند.

پزشک چطور وجود اشکال در پل بینی را تشخیص می‌دهد؟

پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ابتدا چند سوال در مورد سابقه پزشکی خانوادگی شما می‌پرسد، سپس وضعیت پل بینی‌تان را بررسی می‌کند. در این بین شاید نیاز به گرفتن عکس «سی تی اسکن» و «ام آر آی» برای بررسی دقیق‌تر ساختار بینی پیدا کنید. برخی پزشکان برای مطمئن شدن از علت این اشکال در پل بینی، از شما می‌خواهد که آزمایش کروموزومی انجام دهید تا به این وسیله ناهنجاری‌های ژنتیکی را هم بررسی کند.

درمان پل بینی به چه شکلی انجام می‌شود؟

درمان اصلاحی پل بینی به دو شکل انجام می‌شود:

  • روش ایمپلنت

روش «ایمپلنت» در جراحی پل بینی یکی از تکنیک‌هایی است که از آن برای اصلاح شکل و ساختار پل بینی استفاده می‌شود. در این روش، پزشک متخصص گوش و حلق و بینی از مواد ایمپلنت که بیشتر از جنس «سیلیکون»، «پلی ‌تترا فلوئوروا اتیلن (PTFE)» و … هستند برای افزایش حجم و اندازه در بینی‌هایی که دچار فرورفتگی پل بینی شده‌اند استفاده می‌کند.

  • روش استئوتومی

«استئوتومی» یکی از تکنیک‌های جراحی بینی است که از آن برای اصلاح شکل، اندازه و ساختار پل بینی استفاده می‌شود. در این نوع جراحی، پزشک متخصص گوش و حلق و بینی با دستی باز می‌تواند ساختار استخوانی و غضروفی پل بینی را بسته به نیازی که بیمار دارد اصلاح کند. در جراحی استئوتومی، مهارت جراح، حرف اول را در به دست آوردن نتیجه دلخواه می‌زند.

منظور از کاشت پل بینی چیست؟

کاشت پل بینی همان «روش جراحی ایمپلنت» است که در آن از مواد مصنوعی سازگار با بدن انسان برای اصلاح پل‌ بینی استفاده می‌شود که کمی قبل در مورد آن صحبت کردیم. در این بخش می‌خواهیم به مواردی بپردازیم که در آن پل بینی نیاز به جراحی ایمپلنت پیدا می‌کند:

  • اصلاح بینی‌های بزرگ و متورم که در اثر ژنتیک یا عوامل طبیعی به این شکل درآمده‌اند.
  • اصلاح انحراف‌های مختلف بینی که به دلیل‌های گوناگون ایجاد شده‌اند.
  • ترمیم بخش‌های آسیب دیده بینی که در اثر جراحی یا آسیب‌های فیزیکی به این شکل درآمده‌اند.
  • بهبود ظاهر و افزایش زیبایی بینی افراد.

در هر کدام از موارد بالا پزشک بعد از انجام معاینه‌های دقیق و بررسی وضعیت شخصی شما در مورد انجام جراحی ایمپلنت بینی تصمیم نهایی را می‌گیرد.

علت بروز اشکال در پل بینی بعد از عمل زیبایی چیست؟

پل بینی چیست

فرو رفتگی یا برآمدگی پل بینی، یکی از عوارض جراحی زیبایی بینی است. این موضوع می‌تواند به دلیل‌های مختلفی رخ دهد؛ مثلا:

  • اشتباه پزشک در برداشت بیش از اندازه غضروف بینی

معمولا پزشکانی که تجربه و مهارت چندانی در جراحی بینی ندارند دچار این اشتباه می‌شوند. در صورت بروز این مشکل، پزشک متخصص با استفاده از غضروف بدن بیمار یا مواد مصنوعی، این اشکال را تا حد زیادی اصلاح می‌کند.

  • ماساژ بینی بعد از عمل

با وجود آنکه پزشک، ماساژ بینی بعد از عمل را با هدف کاهش تورم پیشنهاد می‌کند ولی اگر این ماساژ به شکلی غیرحرفه‌ای انجام شود و فشار زیادی به بینی وارد آید احتمال آسیب به پل بینی وجود دارد. به همین دلیل، اگر احساس می‌کنید که خودتان نمی‌توانید این ماساژ را انجام دهید حتما قبل از هر اقدامی این موضوع را به اطلاع پزشکتان برسانید و از او راهنمایی بگیرید.

  • خوردن ضربه به بینی

بینی بعد از عمل زیبایی یا ترمیمی، بسیار حساس می‌شود. اگر مراقب نباشید و ضربه‌ای به بینی‌تان وارد شود احتمال آسیب به پل بینی افزایش پیدا می‌کند. در این صورت، بسته به میزان آسیب، پزشک از روش‌های مختلفی که یکی از آنها جراحی ترمیمی است برای درمان آسیب وارد شده به پل بینی کمک می‌گیرد.

درمان فرو رفتگی پل بینی بعد از عمل چگونه است؟

پزشک برای انتخاب نوع درمان در این موضوع به مدت زمانی که از انجام عمل جراحی گذشته است، نگاه می‌کند. اگر کمتر از یک سال از این ماجرا گذشته باشد، پزشک از «فیلر» برای پر کردن بخش‌های فرورفته کمک می‌گیرد. اگر یک سال یا بیشتر از جراحی بینی گذشته باشد، پزشک به سراغ روش جراحی ترمیمی می‌رود تا با گرفتن غضروف از بدن فرد، آن فرورفتگی را پر کند.

درمان برآمدگی پل بینی بعد از عمل چگونه است؟

در این مورد هم مثل درمان فرورفتگی بینی بعد از عمل، بسته به تشخیص پزشک از روش‌های مختلفی برای حذف یا ترمیم این بخش اضافه کمک گرفته می‌شود.

چگونه یک جراح بینی مطمئن و مجرب پیدا کنیم؟

گرفتن بهترین نتیجه از جراحی بینی، چه در مورد عمل زیبایی و چه در مورد ترمیم و درمان، به دقت نظر ما در انتخاب یک جراح و متخصص گوش و حلق و بینی ارتباط مستقیم پیدا می‌کند. برای پیدا کردن یک جراح بینی مجرب و مطمئن می‌توانید نمونه جراحی‌های موفقی که داشته را بررسی کنید، در شبکه‌های اجتماعی نظرات کاربران در مورد آن پزشک یا پزشکان مجرب و حرفه‌ای دیگر را زیر ذره‌بین بگذارید و بهترین پزشک را برای انجام این جراحی انتخاب کنید.

پاسخ به چند پرسش پُرتکرار در مورد پل بینی

سوال‌های زیر بارها و بارها توسط کاربران مختلف پرسیده شده‌اند. نگاهی به آنها بیندازید. شاید پرسش ذهنی خودتان را میان آنها پیدا کنید.

  • چطور پل بینی را از بین ببریم؟

پل بینی، بخشی از ساختار بینی را تشکیل می‌دهد و چیزی نیست که بخواهید آن را از بین ببرید. ولی اگر پل بینی شما فرورفتگی یا برآمدگی غیر عادی داشته باشد، باعث اختلال در تنفس شما شود یا روی ظاهر بینی‌تان تاثیر منفی گذاشته باشد، می‌توانید با مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی آن را اصلاح کنید.

  • آیا می‌توان جراحی پل بینی و جراحی زیبایی را با هم انجام داد؟

بله. پزشک می‌تواند همزمان جراحی اصلاحی پل بینی و دیگر بخش‌های بینی را انجام دهد. این را هم در نظر داشته باشیم که انجام برخی اصلاحات روی پل بینی به عنوان جراحی زیبایی هم در نظر گرفته می‌شود.

  • آیا بعد از جراحی پل بینی نیاز به مراقبت‌های ویژه و داروهای خاص داریم؟

بله. جراحی پل بینی هم نیاز به مراقبت بعد از عمل و مصرف دارو دارد. البته بسته به میزان تهاجمی بودن عمل، میزان این مراقبت‌ها هم کم و زیاد می‌شوند. در مورد داروها حتما به تجویز پزشکتان عمل کرده و از مصرف خودسرانه داروها به طور جدی خودداری کنید.

نظر شما چیست؟

آیا تاکنون تجربه جراحی پل بینی را داشته‌اید؟ از تجربه‌تان برایمان بنویسید.

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *