عوارض عمل بینی

در دنیای پزشکی، هر نوع جراحی از ساده‌ترین تا پیچیده‌ترین آن، مجموعه‌ای از عوارض را به دنبال دارد. عمل جراحی بینی که به دو دلیل اصلی درمانی و زیبایی انجام می‌شود هم از این قافله سوا نیست. عوارض عمل جراحی بینی می‌توانند به صورت دائم یا موقتی باشد یا حتی برخی از آنها هیچ‌وقت رخ ندهند. در هر حال باید بدانید که بروز این علائم و عوارض به معنای ناکامی در جراحی عمل بینی نیست بلکه آن هم بخشی از همین فرایند است. آگاهی از این عوارض به شما کمک می‌کند تا نگرانی‌های خود را کنترل کرده و بهتر با شرایط جدید هماهنگ شوید. در این مقاله از وب‌سایت دکتر قارونی می‌خواهیم شما را با دو مجموعه‌ مهم از عوارض عمل بینی آشناتر کنیم. مجموعه اول، عوارضی هستند که در مدتی کوتاه و بدون دخالت خاصی برطرف می‌شوند؛ اما مجموعه دوم را عوارضی تشکیل می‌دهند که تنها با عمل ترمیمی بهبود پیدا می‌کنند. با ما همراه باشید.

عوارض عمل بینی در کوتاه مدت

منظور از عوارض کوتاه مدت عمل بینی آن دسته از عوارض هستند که در طول دوره نقاهت پس از عمل به وجود می‌آیند، موقتی هستند و با مراقبت‌هایی که انجام می‌شوند برطرف می‌گردند. در ادامه، نگاهی به این عوارض می‌اندازیم.

  • درد: این موضوع، کاملا طبیعی است. چون جراح برای برطرف کردن مشکلات بینی دست به اصلاح ساختار استخوانی و غضروفی می‌زند. به همین دلیل، ممکن است بعد از عمل بینی کمی درد را احساس کنید. به ویژه افرادی که بینی استخوانی دارند این درد را بیشتر از دیگران تجربه می‌کنند. پزشک با تجویز مسکن و داروهای ضدالتهاب به کاهش درد در روزهای اول پس از عمل بینی کمک می‌کند.
  • تورم: بعد از عمل رینوپلاستی رخ می‌دهد و کاملا طبیعی است.
  • کبودی: در اطراف چشم‌ها و گونه‌ها بیشتر دیده می‌شود.
  • خونریزی: ممکن است در چند روز اول پس از جراحی یا بعد از برداشتن پانسمان بینی رخ دهد. ولی در مورد آن جای نگرانی وجود ندارد.
  • کاهش حس بویایی: بعد از بهبودی، برطرف می‌شود.
  • بی‌حسی: شاید در داخل یا اطراف پوست بینی، مقداری بی‌حسی را تجربه کنید که پس از بهبودی از بین می‌رود.

عوارض عمل بینی در دراز مدت

عوارض عمل بینی در دراز مدت

عوارض بلندمدت عمل جراحی بینی، مواردی هستند که در دسته نقص‌های عمل بینی قرار می‌گیرند. این نقص‌ها گاهی حتی روی تنفس فرد هم اثر منفی می‌گذارند و او را به سمت انجام عمل ترمیمی سوق می‌دهند. البته برخی از این عوارض، چندان به چشم نمی‌آیند و مشکلی را هم برای سلامتی فرد ایجاد نمی‌کنند. مواردی که در ادامه برایتان توضیح می‌دهیم از نوع اول هستند و برای برطرف شدن به جراحی ترمیمی نیاز دارند.

وجود انحراف در تیغه بینی

همان‌طور که می‌دانید دلیل برخی از عمل‌های بینی، وجود انحراف در تیغه بینی است. گاهی حتی بعد از جراحی هم این انحراف باقی می‌ماند و در کنار ظاهر کجی که به بینی می‌دهد باعث ایجاد مشکلات تنفسی هم می‌شود.

به وجود آمدن قوس بیش از اندازه

در برخی از عمل‌های جراحی بینی، پزشک در ایجاد قوس بینی زیاده‌روی می‌کند و در اصطلاح باعث ایجاد بینی سرسره‌ای می‌شود. گاهی هم این زیاده‌روی در برداشت پشت بینی صورت می‌گیرد که تناسب خود را با نوک بینی از دست می‌دهد و حالتی چکمه‌ای به بینی می‌دهد.

قوز در پشت بینی

این وضعیت به دلیل برداشت کم قوز بینی به وجود می‌آید.

به وجود آمدن شکل هشت در بینی

وقتی جراح در برداشت قوز بینی زیاده‌روی کرده و از آن طرف، فکری برای تقویت ساختار غضروفی نکرده باشد این حالت در بینی ایجاد می‌شود.

پهن شدن پل استخوانی بینی

این مورد هم در اثر اشتباه و تجربه نداشتن جراح به وجود می‌آید.

کوچک شدن غیراستاندارد سوراخ بینی

وقتی در طول عمل بینی، سوراخ بینی بیش از اندازه کوچک می‌شود تنفس راحت برای فرد را با مشکل روبه‌رو می‌سازد.

سربالا شدن بیش از اندازه نوک بینی

در این مشکل که آن را با اصطلاح «بینی خوکی» هم می‌شناسند، نوک بینی بیش از اندازه بالا می‌رود و ظاهری نامناسب را در فرد ایجاد می‌کند.

آسیب دیدن مجاری اشک

یکی از عوارض بسیار نادر عمل بینی، تخریب مجاری اشک است که باعث ریزش دائمی اشک از چشم خواهد شد. البته، مقداری ریزش اشک در چند روز اول پس از عمل طبیعی است اما اگر این مجرا آسیب دیده باشد به جراحی ترمیمی نیاز پیدا می‌کنید.

نابینایی

عارضه‌ای بسیار نادر است که حتی در تمام جهان بیش از چند مورد گزارش نشده است.

مننژیت

عارضه نشت مایع مغزی نخاعی و به وجود آمدن مننژیت هم بسیار بسیار نادر است.

نکروز پوستی

در حالتی که فرد چندین بار عمل ترمیم بینی را انجام داده است یا از پروتز در بینی استفاده شده باشد، رخ می‌دهد. ترمیم این عارضه، کار پر چالشی خواهد بود.

عوارض عمل بینی گوشتی

بینی‌های گوشتی، پوستی ضخیم‌تر و ساختار غضروفی ضعیف‌تری دارند. به همین دلیل، بروز برخی از عوارض در آنها شدیدتر از بینی‌های دیگر خواهد بود. سپردن این جراحی به یک پزشک با تجربه و به‌روز می‌تواند عوارض این عمل را به اندازه قابل توجهی کاهش دهد؛ اما این عوارض چه هستند؟ بیایید نگاهی به آنها بیندازیم.

  • تورم زیاد و کبود شدن اطراف چشم و گونه‌ها
  • قرمز شدن چشم‌ها
  • خونریزی از بینی
  • نامتقارن شدن بینی و سوراخ‌های آن به دلیل فروکش کردن نامتقارن تورم بینی
  • عفونت بینی
  • کم شدن و در مواردی از دست دادن حس بویایی و چشایی
  • درد طولانی در بینی
  • آسیب به بافت‌های بینی

عوارض عمل بینی در سن بالا

عوارض عمل بینی در سن بالا

انجام عمل بینی در سنین بالا می‌تواند بر حجم عوارض عمل جراحی بینی بیفزاید. مواردی مانند وجود مشکلات پوستی، بیماری‌های زمینه‌ای و شرایط روحی می‌توانند بر فرایند و کیفیت این عمل تاثیر منفی بگذارند. برخی ‌از عوارض احتمالی را در ادامه بررسی می‌کنیم.

  • افزایش احتمال عفونت بینی به دلیل پایین بودن قدرت سیستم ایمنی بدن
  • بالا بودن احتمال ابتلا به مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی
  • تغییر شکل بینی بعد از جراحی به دلیل کم بودن میزان کلاژن و الاستین در بدن که باعث حفظ فرم و استحکام پوست و عضله می‌شوند
  • طولانی شدن دوره نقاهت پس از عمل و بهبودی دیرتر
  • نارضایتی از نتیجه جراحی به دلیل همخوانی نداشتن با انتظارات فرد از نتیجه عمل بینی

عوارض بیهوشی بعد از جراحی بینی

عوارض بیهوشی که بعد از جراحی عمل بینی و هر عمل دیگری رخ می‌دهند موقتی هستند. اگر دستورالعمل‌های پزشک را به خوبی رعایت کنید این دوره بسیار کوتاه هم سپری می‌شود. این عوارض، شامل موارد زیر می‌شوند.

  • حالت تهوع و استفراغ که معمولا در 24 ساعت اول پس از عمل رخ می‌دهند و فروکش کردن آنها پس از گذشت چند ساعت آغاز می‌شود
  • گلو درد، احساس خشکی در دهان، گرفتگی کم در صدا
  • سردرد، سرگیجه و احساس خواب آلودگی
  • احساس درد در شانه‌ها، کمر و قفسه سینه

آیا خونریزی بعد از رینوپلاستی، طبیعی است؟

در چند ساعت اول پس از عمل رینوپلاستی مقداری خونریزی از بینی طبیعی است و حتی شاید از کنار پانسمان بینی هم بیرون بزند اما جای نگرانی در مورد آن وجود ندارد. ولی اگر این خونریزی در طول چند روز برطرف نشد یا حتی شدت گرفت باید هر چه سریع‌تر به پزشک خود اطلاع دهید. موارد زیر در کاهش خونریزی پس از عمل بسیار مفید هستند.

  • هیچ نوع دارویی که خاصیت ضد انعقاد خون دارد را مصرف نکنید حتی داروهای گیاهی
  • سر خود را بالا نگه دارید و از خوابیدن روی شکم حتی اگر صورتتان به بالش نمی‌خورد هم پرهیز کنید
  • با استفاده از کمپرس سرد، تورم و کبودی را کاهش دهید
  • فعالیت بدنی خود را کاهش داده و به سراغ انجام ورزش‌های سنگین نروید

عوارض عمل بینی برای چشم

عوارض رینوپلاستی برای چشم، کوتاه‌مدت به شمار می‌روند و پس از گذشت دوران نقاهت برطرف می‌گردند. این عوارض شامل کبودی، التهاب و خون‌مردگی در اطراف چشم‌ها هستند که می‌توانند به سفیدی چشم هم نفوذ کنند اما بعد از مدت کوتاهی بهبود می‌یابند.

عوارض عمل بینی بدون تامپون

عوارض عمل بینی بدون تامپون

انجام عمل بینی بدون استفاده از تامپون در کنار مزیت‌هایی مانند کاهش احساس ناراحتی و فشار در بینی، امکان تنفس راحت‌تر بعد از عمل، کاهش خطر ابتلا به عفونت و بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های روزمره، معایبی هم دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

  • افزایش خطر خونریزی
  • احتمال ایجاد هماتوم و جمع شدن خون در ناحیه جراحی شده
  • خشک شدن خون روی دیواره‌های بینی و دشوار کردن تنفس

ماندن جای زخم بعد از جراحی بینی

ماندن جای زخم پس از جراحی به عوامل گوناگونی مانند نوع پوست، کیفیت مراقبت‌های پس از عمل، مهارت جراح و تکنیک‌های جراحی بستگی دارد. با این وجود، استفاده از روش‌هایی مانند ماساژ بینی، کرم‌های ترمیم کننده و گاهی لیزر می‌تواند در کاهش اسکارها کمک کند.

تورم بعد از عمل بینی

یکی از عوارض عمل جراحی بینی، به وجود آمدن تورم در بینی و اطراف آن است. مقدار زیادی از این تورم پس از طی شدن دوره نقاهت پس از جراحی، فروکش می‌کند. بخش‌های باقی‌مانده از تورم در طول یک سال پس از عمل به طور کامل از بینی می‌روند. البته، پزشک می‌تواند بنابر تشخیص خودش و بررسی شرایط بیمار از تزریق تریامسینولون برای از بین بردن تورم‌های سخت کمک بگیرد.

کبودی بعد از عمل بینی

کبودی هم نوعی از عوارض عمل بینی است که با انجام مراقبت‌های پس از عمل و گذشت زمان در طول چند هفته به طور کامل برطرف می‌شود.

درد بعد از عمل بینی

معمولا افراد بعد از عمل بینی درد چندانی را تجربه نمی‌کنند. ولی با این وجود، پزشک مقداری مسکن ساده مانند «استامینوفن» را برای مدیریت دردهای احتمالی پس از عمل، تجویز می‌کند.

تاثیر مراقبت‌های پس از جراحی در کاهش عوارض عمل بینی

تاثیر مراقبت‌های پس از جراحی در کاهش عوارض عمل بینی

انجام مراقبت‌های پس از عمل بینی تاثیر مستقیمی روی کاهش عوارض و گذر از دوران نقاهت را به دنبال دارند. از مهم‌ترین این مراقبت‌ها می‌توانیم به کمپرس سرد، تغذیه درست، استفاده از غذاهای نرم، پرهیز از انجام فعالیت‌های سنگین، بالا نگه داشتن سر و رعایت بهداشت اشاره کنیم.

عوارض عمل بینی با لیزر

عمل بینی با لیزر فقط در جراحی‌های محدودی انجام می‌گیرد. با این وجود به دلیل کم‌تهاجم‌تر بودن و دوره نقاهت کوتاه‌تر محبوب است. برخی از عوارض جراحی بینی با لیزر به ترتیب زیر هستند.

  • وجود قرمزی و التهاب در ناحیه لیزر شده
  • به وجود آمدن نتیجه دور از انتظار
  • احتمال ایجاد سوختگی روی پوست
  • امکان بازگشت‌پذیری تغییرات ایجاد شده با لیزر

سوالات متداول

آیا عوارض جراحی بینی برای همه افراد رخ می‌دهد؟

خیر. وجود عوارض عمل بینی به این معنی نیست که همه افراد به تمام آنها دچار می‌شوند. این موضوع از یک فرد به دیگری متفاوت است و بیشتر آنها فقط برای عده خاصی رخ می‌دهند.

آیا بعد از جراحی بینی به مرخصی گرفتن و استراحت در خانه نیاز داریم؟

بله. بهتر است حدود یک هفته تا 10 روز از کارتان مرخصی گرفته و در خانه استراحت کنید. البته اگر بتوانید از خانه کارتان را انجام دهید بعد از اینکه احساس کردید حالتان بهتر است می‌توانید با مراقبت، کار خود را از سر بگیرید.

آیا انجام ورزش سنگین بعد از عمل بینی می‌تواند شدت عوارض را بیشتر کند؟

بله. اگر مراقب نباشید انجام ورزش و کار سنگین می‌تواند با ایجاد فشار به ساختار جدید بینی‌تان شما را با فصل جدیدی از تورم، خونریزی، التهاب و … درگیر کند.

جمع‌بندی نکته‌هایی که در عوارض عمل جراحی بینی گفتیم

برای آنکه بتوانید عوارض عمل جراحی را مدیریت کرده و خیلی سریع‌تر از دوران نقاهت پس از عمل عبور کنید باید قبل از هر چیز در انتخاب جراحتان دقت کافی را به خرج دهید. یک جراح حرفه‌ای می‌تواند شما را از بسیاری از عوارض عمل بینی دور نگه دارد و دوران نقاهت پس از عمل با کیفیتی را برایتان به وجود آورد. از طرفی، نباید نقش خودتان را به عنوان کسی که تاثیر مستقیمی در بهبودی پس از عمل دارد نادیده بگیرید. انجام دستورات پزشک و مصرف داروهایی که در دوران نقاهت تجویز کرده است می‌تواند شدت این عوارض را کاهش داده و بدون درگیر شدن با عفونت بینی، شما را روی ریل بهبودی، قرار دهد.

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *