پیش از انجام هر نوع عملی، اولین کار برای اطمینان از اینکه شرایط اجرای آن جراحی را دارید یا خیر، انجام آزمایش است. به همین دلیل، باید با آزمایشهای لازم قبل از عمل بینی، آشنا باشید. در این مقاله از وبسایت دکتر قارونی جراح بینی شما را با انواع آزمایش های قبل عمل بینی آشنا کرده و به هر سوالی که در این زمینه دارید، پاسخ میدهیم؛ با ما تا انتها همراه باشید.
آزمایش های قبل عمل بینی چیست؟
معمولا آزمایش های قبل عمل بینی، هفت بخش مهم بدن را مورد بررسی قرار میدهند. البته، شرایط بدنی شما تاثیر بالایی در این مورد دارد و شاید تعداد این آزمایشها کمتر یا بیشتر از تعدادی باشد که در این مقاله برایتان میگوییم. با این حال، اگر بخواهیم همه چیز را طبیعی در نظر بگیریم، میتوان این آزمایشها را در هفت دسته زیر قرار داد.
1. آزمایش خون؛ اصلیترین آزمایش های قبل عمل بینی
به طور کلی، آزمایش خون، یکی از اصلیترین انواع آزمایش های قبل عمل بینی و هر جراحی است که باید انجام شود. پزشک در نتیجه این موضوع، موارد زیر را بررسی میکند:
- سطح الکترولیت خون
- نوع کارکرد تیروئید: تیروئید طبیعی، کمکار یا پرکار
- تعداد پلاکتهای خون: پلاکت نقش مهمی در انعقاد خون دارد
- فشار خون: اگر فشار شما بالا باشد، بیهوشی با ریسک بالایی همراه است
2. تست CBC
آزمایش CBC، به منظور شمارش سلولهای خونی انجام میشود که در نتیجه آن موارد زیر بررسی میشوند:
- پلاکتهای خون
- تعداد گلبولهای قرمز خون
- تعداد گلبولهای سفید خون
به یاد داشته باشید که اختلال در هر کدام از این موارد، میتواند عمل شما را حتی اگر عمل ترمیم بینی هم باشد، به زمان دیگری موکول کرده و یا به طور کامل آن را لغو کند.
3. سی تی اسکن
پزشک با کمک عکس برداری سی تی اسکن (CT Scan) نگاهی دقیقتر به اعماق سر، حفرههای بینی و سینوسهای شما انداخته و بررسی میکند که در این نواحی مشکلی وجود نداشته باشد. همچنین، این آزمایش، محل پولیپ و میزان انحراف تیغه بینی شما را به طور کامل نشان میدهد. این موضوع به خصوص برای عمل ترمیم بینی چه در مورد عمل بینی استخوانی و چه گوشتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
4. آزمایش قند خون
پزشک پیش از جراحی، باید از طبیعی بودن میزان قند خون شما مطمئن شود. چون اگر به دیابت مبتلا باشید، نمیتوانید بیهوشی را تحمل کرده و ممکن است با افت قند خونتان به مشکلات جدی دچار شوید. حتی در این شرایط ممکن است خطر مرگ نیز بیمار را تهدید کند. به همین دلیل، تست قند خون هم در شمار آزمایش های قبل عمل بینی قرار میگیرد. به جز آزمایشهای قبل از عمل، تزریقهای دیگری هم هستند که بعد از عمل به وجود میآیند. میتوانید با مطالعه مقاله آمپول تریامسینولون برای چیست در مورد آنها اطلاعات بیشتری به دست آورید.
5. آزمایش ادرار
این آزمایش با هدف بررسی سلامت کلیهها و مجاری ادراری انجام میشود. در نتیجه اگر عفونت کلیه داشته باشید، عمل شما لغو شده و به بعد از برطرف شدن مشکلتان موکول میگردد. در نهایت پس از اینکه دوره درمان را پشت سر گذاشتید و تکرار آزمایشها شرایط را مساعد نشان میداد، میتوانید عمل بینی خود را انجام دهید. خوشبختانه بعد از انجام عمل بینی و در مراحل بعدی مانند زمان برداشتن گچ بینی دیگر نیازی به تکرار این آزمایشها ندارید.
6. نوار قلب
یکی از مهمترین آزمایش های قبل عمل بینی، نوار قلب است. جراح با بررسی نتیجه نوار قلب از مشکلات قلبی شما آگاه شده و اجازه نمیدهد که با یک قلب بیمار یا ضعیف وارد اتاق عمل شوید؛ به ویژه اگر در دو طیف کمترین و بیشترین سن برای انجام جراحی بینی باشید. یکی از دیگر فواید این آزمایش، تشخیص احتمال ایجاد مشکلات قلبی در آینده بر اساس بررسی نتیجه مشکلات گذشته است. لطفا در نظر داشته باشید که حفظ سلامت قلب شما بعد از عمل بینی هم بسیار مهم است. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که مقاله بعد از عمل بینی چی بخوریم را حتما مطالعه کنید.
7. آزمایش ایدز
همانطور که از نام آن پیدا است، این آزمایش با هدف تشخیص ویروس HIV در بدن بیمار انجام میشود. از آنجایی که این ویروس میتواند تا سالها بدون وجود کوچکترین عوارضی در بدن زندگی کند، انجام دادن این آزمایش از ضروریترین کارهایی است که پیش از جراحی باید انجام دهید. چون به جز خود شما، سلامت کادر درمان نیز به خطر میافتد.
8. آزمایش بارداری
این آزمایش که برای خانمها به خصوص در بازه سنی 20 تا 40 سال نوشته میشود، نقش تعیین کنندهای در انجام عمل دارد؛ زیرا عمل بینی و بارداری به هیچ وجه در یک زمان اتفاق نمیافتند. در نتیجه اگر مشخص شود که شخص باردار است، جراحی به چند ماه بعد موکول میگردد.
9. آزمایش الکتروکاردیوگرام
با وجود اینکه الکتروکاردیوگرام از اصلیترین آزمایش های قبل عمل بینی نیست ولی در شرایطی خاص و به دستور پزشک انجام میشود. در واقع اگر جراح به سلامت قلب بیمار مشکوک شود، حتما به نتیجه آن نیاز پیدا میکند. در صورت طبیعی بودن همه چیز، شما میتوانید وارد مراحل بعدی شوید.
10. آزمایش هپاتیت
از آنجایی که بیماری هپاتیت از آن دست بیماریهایی است که از راه خون به دیگران منتقل میشود، حتما پیش از انجام عمل بینی استخوانی یا گوشتی خود باید آن را انجام دهید.
بهترین زمان برای انجام آزمایشهای لازم قبل از عمل بینی
به طور کلی، آزمایش های قبل عمل بینی، دو تا سه هفته پیش از نوبت عمل انجام میشوند. همچنین باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در کنار تمام این آزمایشها، سابقه بیماریهایی که در گذشته به آنها مبتلا شدید هم باید مورد بررسی قرار بگیرند. این موضوع باعث میشود تا هم شما و هم جراحتان با خیال راحت در اتاق عمل حاضر شده و تمام تمرکزتان روی برطرف کردن مشکلات بینی و بهبود وضعیت تنفسیتان باشد.
سوالات متداول
1. آیا میتوان بدون انجام آزمایش های قبل عمل بینی، این جراحی را انجام داد؟
خیر. این آزمایشها برای اطمینان از سلامت شما در طول عمل و پس از آن است. همچنین بسیاری از بیماریها علاوه بر تهدید جان و سلامت بیمار، کادر درمان را نیز به خطر میاندازند.
2. آیا با وجود عفونت کلیه، جراحی بینی قابل انجام است؟
خیر. پیش از عمل باید با مراجعه به متخصص، بیماری خود را به طور کامل درمان کرده و پس از انجام مجدد آزمایشها و طبیعی بودن همه چیز، جراحی را انجام دهید.
3. چرا جراح، برخی از این آزمایشها را برای من ننوشته است؟
توجه داشته باشید که انواع آزمایش های قبل عمل بینی معرفی شده در این مقاله، اصلیترین و پرکاربردترین آنها هستند. گاهی مواردی وجود دارند که جراح برای بررسی آنها به آزمایش بیشتری نیاز پیدا میکند؛ اما با این حال باید این نکته را به خاطر داشته باشید که تمام موارد اصلی باید رعایت شوند. در نتیجه اگر جراحتان آنها را نادیده میگیرد پیشنهاد میکنیم از مشاوره قبل از جراحی استفاده کنید تا نگرانی بابت سلامتیتان نداشته باشید.
[…] باید از این آتل و گچ به خوبی نگهداری کنید. همچنین باید انواع آزمایش قبل عمل بینی که توسط پزشکتان پیشنهاد شده است را انجام دهید تا […]
آزمایش های قبل از عمل خیلی واجب هست و حتما باید انجام بشه؟
صد در صد مطمعن باشید برای سلامتی خودتون هست . ضمن اینکه بدون آزمایشات لازم اتاق عمل اجازه ی جراحی نمیدخند