تفاوت تامپون و اسپلینت بینی در چیست؟

تفاوت تامپون و اسپلینت بینی در چیست؟

بعد از عمل بینی، پزشک، دو کار را برای حفظ شکل جدید بینی و کنترل خونریزی انجام می‌دهد و آن استفاده از «تامپون» و «اسپلینت» بینی هستند. شاید برای شما هم سوال باشد که واقعا تفاوت تامپون و اسپلینت بینی در چیست؟ در این مقاله، نگاهی به تفاوت این دو می‌اندازیم و نکته‌هایی باریک را به گوشتان می‌رسانیم. با ما همراه باشید.

تعریف ساده‌ی تامپون بینی و اسپلینت بینی

شاید شما هم افرادی را دیده باشید که بعد از عمل بینی، روی صورتشان بانداژ شده و سوراخ‌های بینی‌شان هم با چیزی شبیه به ابر یا گاز استریل کیپ شده‌اند. این وضعیت به دلیل استفاده از «تامپون» داخل بینی و «اسپلینت خارجی» که به آن «گچ بینی» هم گفته می‌شود روی بینی، رخ می‌دهد.

کاربردهای رایج تامپون بینی چیستند؟

تفاوت تامپون و اسپلینت بینی در چیست؟

همانطور که کمی در آغاز گفتگویمان به آن اشاره کردیم، جراح شما در انتهای عمل بینی، قبل از اینکه به سراغ نصب گچ بینی برود، تکه‌هایی با ابعاد استاندارد از «گاز استریل»، «پنبه استریل» و «ابر» را به پماد «تتراسایکلین» آغشته کرده و آن را در حفره بینی قرار می‌دهد. این کار چند مزیت دارد:

  • با ایجاد فشار روی رگ‌های خونی داخل بینی از خونریزی زخم‌ها جلوگیری کرده و روند بهبود را سرعت می‌بخشد
  • با مرطوب نگه داشتن حفره بینی از خشک شدن زخم‌ها جلوگیری می‌کند
  • با جذب خونابه‌های بینی، سرعت بهبود زخم‌ها را بیشتر می‌کند و باعث می‌شود که بعد از برداشت تامپون، بیمار زودتر و بهتر بتواند از بینی خود برای نفس کشیدن استفاده کند

چرا متقاضیان عمل بینی از تامپون فراری هستند؟

با وجود مزیت‌هایی که تامپون برای عمل بینی دارد ولی برخی که تعدادشان هم کم نیست، با اصرار زیاد از پزشک می‌خواهند که برای آنها از تامپون استفاده نکند. بخشی از این ماجرا به دلیل شنیدن داستان دردهایی است که افراد دیگر در طول کشیدن تامپون بینی آن را تجربه کرده‌اند.

امروز با وجود روش‌های پیشرفته جراحی بینی، استفاده از تامپون بسیار محدود شده و اگر پزشک مجبور نباشد از آن استفاده نمی‌کند. از طرفی، اگر هم از آن استفاده کند، جنس تامپون‌های امروزی بسیار نرم هستند و هنگام خارج کردن آن از بینی، به جای درد، کمی احساس قلقلک یا سوزش را تجربه خواهید کرد. البته این موضوع به مهارت و تجربه پزشک شما هم بستگی دارد.

ماجرای اسپلینت بینی چیست و چه فرقی با تامپون دارد؟

بعد از عمل بینی، پزشک، دو کار را برای حفظ شکل جدید بینی و کنترل خونریزی انجام می‌دهد و آن استفاده از «تامپون» و «اسپلینت» بینی هستند. شاید برای شما هم سوال باشد که واقعا تفاوت تامپون و اسپلینت بینی در چیست؟

برای درک بهتر تفاوت تامپون و اسپلینت بینی، باید نگاهی عمیق‌تر به اسپلینت هم بیندازیم. همان‌طور که با هم گفتیم «اسپلینت» یا گچ بینی، چیزی است که بعد از تمام شدن جراحی بینی در اتاق عمل و توسط پزشک روی سطح بیرونی بینی شما گذاشته می‌شود. اسپلینت‌ها از دو نوع «داخلی» و «خارجی» هستند.

نوع داخلی آنها که از جنس «سیلیکون» است «تامپون داخلی» هم صدا زده می‌شود. چون از آن به عنوان جایگزین پنبه و گاز استریل در حفره بینی استفاده می‌شود. اسپلینت‌های داخلی می‌توانند با فشار بر بافت‌ها و رگ‌های خونی داخل بینی از خونریزی آن جلوگیری کنند. از طرفی یک مزیت دیگر هم دارند و آن وجود حفره با اندازه مناسب است که به فرد این امکان را می‌دهد از لحظه بعد از عمل بینی، با بینی خودش نفس بکشد.

نگاهی دقیق‌تر به اسپلینت خارجی یا گچ بینی

اسپلینت خارجی با شکلی متفاوت از اسپلینت داخلی و معمولا از جنس «سیلیکون» است. این اسپلینت درست روی پل بینی قرار می‌گیرد و با محکم و صاف نگه داشتن استخوان بینی باعث می‌شود که این استخوان به شکلی صاف و قرینه، جوش بخورد.

چه زمانی تامپون و گچ بینی برداشته می‌شوند؟

در این مورد هم می‌توانیم به تفاوت تامپون و اسپلینت بینی اشاره کنیم. چون معمولا تامپون بینی چیزی حدود 3 روز بعد از عمل بینی برداشته می‌شود. بعد از آن فرد می‌تواند به راحتی با بینی خودش نفس بکشد. ولی گچ بینی معمولا بین یک هفته تا 10 روز بعد از عمل و توسط جراحتان برداشته می‌شود.

بعد از این کار، پزشکتان از چسب بینی برای کمک به حفظ ساختار بینی استفاده می‌کند. این چسب هم از نظر اهمیت، دست کمی از گچ بینی ندارد. به همین دلیل، خود پزشک، چسب را برایتان می‌زند.

مراقبت‌های قبل و بعد از برداشت تامپون و گچ بینی چیستند؟

قبل و بعد از برداشت تامپون و گچ بینی باید برخی از موارد را رعایت کنید. البته، پزشکتان این نکته‌ها را حتما با شما در میان می‌گذارد اما باز هم دانستنشان به شما کمک خواهد کرد؛ اما این موارد چیستند؟

· حتما و حتما بعد از مرخص شدن به کمپرس سرد بینی‌تان ادامه دهید

انجام این کار در کاهش تورم، کبودی، خونریزی و حتی درد احتمالی بینی‌تان بسیار موثر خواهد بود. معمولا پزشکتان توصیه می‌کنند که کمپرس سرد را تا 2 روز بعد از عمل بینی ادامه دهید.

· سرتان را بالا نگه دارید

بالا نگه داشتن سرتان به ساختار بینی‌تان کمک می‌کند تا خودش را زودتر با شرایط جدید تطبیق دهد. جدا از تاثیر جاذبه زمین روی ساختار دستکاری شده بینی‌تان، موضوع خونریزی و تورم هم در میان است.

در واقع، وقتی شما سرتان را خم می‌کنید، خون را به سمت بینی‌تان که دستکاری شده و زخم و بخیه دارد می‌فرستید. این حجم از خون با فشار آوردن به رگ‌های بینی، می‌تواند تورم، کبودی و خونریزی بیشتری را بر گردنتان بیندازد.

نگران گردش جریان خون نباشید. بدنتان این کار را به خوبی انجام می‌دهد. فقط کافی است که جلوی فشار بیشتر را بگیرید. حتما یادتان باشد که موقع خوابیدن هم چند بالش اضافی زیر سرتان بگذارید تا سرتان در موقعیتی بالاتر از بدنتان قرار بگیرد.

· جلوی خیس شدن اسپلینت بینی را بگیرید

یادتان هست که در مورد وظیفه اسپلینت خارجی یا گچ بینی برایتان گفتیم؟ اگر گچ بینی شما خیس شود، شُل خواهد شد. این یعنی نمی‌تواند استخوان‌های دستکاری شده بینی‌تان را محکم سر جایشان نگه دارد.

به دنبال این ماجرا احتمال اینکه بعد از تحمل این همه دردسر و استرس، بینی‌تان کج جوش بخورد یا آن طور که انتظار داشتید، قلمی و باریک نشود بسیار بالا می‌رود. بنابراین، بسیار مراقب باشید که آب و رطوبت، راهی به سمت گچ بینی‌تان پیدا نکنند.

می‌توانید برای تمیز کردن صورتتان از دستمال‌های مرطوب استفاده کنید و اگر چربی پوست سر و موهایتان شما را آزار می‌دهند از شامپوهای خشک برای کنترل این چربی کمک بگیرید. خوشبختانه این ماجرا قرار نیست بیشتر از 10 روز طول بکشد. بنابراین، حتما می‌توانید از پسش بربیایید.

· مراقب ضربه باشید

قبل از برداشتن تامپون و گچ بینی، بینی‌ شما در آسیب‌پذیرترین حالت ممکن قرار دارد. سعی کنید در این بازه یک هفته‌ای از رفتن به مکان‌های شلوغ مثل مهمانی‌ها، اتوبوس، مترو، قطار و … خودداری کنید.

البته این به آن معنی نیست که یک جا بنشینید و اصلا تکان نخورید. حرف اصلی این است که مراقب ضربه باشید. وگرنه با دردسرهایی جبران ناپذیر دست به یقه خواهید شد و حتی شاید مجبور به عمل ترمیمی شوید! بنابراین، مراقب باشید.

· جلوی نور خورشید پیدایتان نشود!

پرتوهای نور خورشید می‌تواند برای زخم‌های شما مضر باشند. تا زمان برداشتن گچ و تامپون بینی‌تان از قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید، خودداری کنید.

· عینک نزنید

به هیچ عنوان وقتی هنوز گچ بینی‌تان را بر نداشته‌اید یا تامپون‌ها درون بینی‌تان هستند از عینک طبی و آفتابی استفاده نکنید. این کار می‌تواند به استخوان بینی‌تان که در حال کنار آمدن با شکل جدیدش است، آسیب برساند.

· ورزش کردن را به زمانی بعد موکول کنید

قبل و بعد از برداشتن گچ بینی و خارج کردن تامپون از حفره‌های بینی‌تان به سراغ ورزش کردن نروید. این کار با افزایش شدت جریان خون در بدنتان می‌تواند به رگ‌های خونی بینی فشار اضافی وارد کرده و باعث خونریزی، افزایش تورم و گسترش کبودی‌ها شود.

· چیزهای سفت نخورید

جویدن چیزهای سفت، سبزیجات خام، مغزهایی مثل بادام، پسته، فندق و … که باعث می‌شوند فکتان را زیاد تکان دهید و به ساختار در حال ترمیم بینی‌تان فشار بیاورید را به زمانی بعد از بهبودی‌تان موکول کنید. قبل و بعد از خارج کردن تامپون از بینی‌تان و برداشتن اسپلینت از روی بینی‌تان سبزیجات را به صورت پوره و میوه‌ها را صورت آبمیوه مصرف کنید.

غذاهای سوپی که نیازی به جویدن نداشته باشند، بهترین گزینه برای وعده‌های اصلی هستند. در ضمن، مبادا با این فکر که خودتان را تقویت کنید به سراغ غذاهای چرب و سنگین بروید. بهترین گزینه برای شما، غذاهای گیاهی، سبک و پُر ویتامین هستند.

آیا روش جراحی می‌تواند روی استفاده کردن یا نکردن از تامپون و اسپلینت تاثیری بگذارد؟

بله، البته که تاثیرگذار است و جالب اینکه می‌توانیم تفاوت تامپون و اسپلینت بینی را در اینجا هم ببینیم. بیایید این موضوع را بیشتر بررسی کنیم:

  • نوع جراحی انجام شده مثلا «اولین جراحی زیبایی»، «جراحی ترمیمی»، «جراحی درمانی» – برداشتن پولیپ، درمان انحراف تیغه بینی، پاکسازی سینوس‌ها و … – در این موضوع، حرف اول را می‌زند
  • گستردگی و پیچیدگی جراحی هم می‌تواند در این موضوع تاثیرگذار باشد
  • وضعیت فرد هم در تصمیم‌گیری نهایی پزشک در مورد استفاده کردن یا نکردن از تامپون تاثیرگذار است؛ مثلا اگر فرد تحت جراحی آندوسکوپی سینوس‌ها قرار بگیرد احتمال کمی وجود دارد که به گچ بینی نیاز پیدا کند ولی تامپون بینی برای او گذاشته می‌شود

یادتان باشد که تصمیم پزشک در مورد جراحی شما و وضعیتی که در آن قرار دارید، بر همه چیز اولویت دارد.

پاسخ به پُرتکرارترین پرسش‌ها در مورد تفاوت تامپون و اسپلینت بینی

· تامپون بینی و اسپلینت بینی چیستند و چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

تامپون بینی از جنس گاز استریل و الیاف بهداشتی با هدف جلوگیری از خونریزی بینی بعد از عمل زیبایی و درمانی در حفره‌های بینی قرار می‌گیرد اما اسپلینت بینی، روی بینی با هدف حفظ ساختار جدید بینی قرار می‌گیرد. تامپون بعد از تقریبا 3 روز از بینی خارج می‌شود اما اسپلینت تا 10 روز روی بینی می‌ماند.

·  آیا استفاده از تامپون بینی یا اسپلینت بینی دردناک است؟

خیر. هیچ کدام از این موارد دردناک نیستند. نیازی به نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

· آیا می‌توانیم از پزشک بخواهیم که برای ما از تامپون و اسپلینت بینی استفاده نکند؟

تصمیم نهایی در مورد استفاده از تامپون و گچ بینی با پزشکتان است و او هم این تصمیم را بر اساس شرایط شما، نوع عمل و میزان تجربه‌اش می‌گیرد. به او اعتماد کنید.

 

 

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *