تفاوت تامپون و اسپلینت بینی

تفاوت اسپلینت و تامپون چیست؟ این دو چه تفاوتی با هم دارند؟ به طور کلی، پس از عمل بینی، پزشک برای حفظ شکل جدید بینی و کنترل خونریزی، از اسپلینت یا گچ بینی و تامپون استفاده می‌کند. بسیاری از بیماران با این سوال مواجهند که تفاوت میان دو چیست و برای چه مقصودی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ به همین دلیل در این مقاله می‌خواهیم به طور کامل تمامی تفاوت تامپون و اسپلینت را بررسی کرده و به هر سوالی که در این زمینه دارید، پاسخ دهیم؛ با ما تا انتها همراه باشید.

بررسی تفاوت اسپلینت و تامپون

مطمئنا یا در زمان عمل بینی خودتان و یا در دیگر افراد دیده‌اید که بعد از جراحی، روی صورت بانداژ قرار گرفته و سوراخ‌های بینی با چیزی شبیه به ابر یا گاز استریل کیپ شده‌ است. بانداژ قرار گرفته روی صورت به دلیل استفاده از اسپلینت خارجی که با نام گچ بینی نیز شناخته می‌شود، روی صورت قرار می‌گیرد. از طرفی، تامپون قرار گرفته در داخل دماغ نیز باعث می‌شود تا پزشک ناگریز از گاز استریل استفاده کند.

فکر می‌کنیم تا به اینجا تا حدودی با تعاریف هر کدام و تفاوت گچ بینی و تامپون آشنا شده باشید. در ادامه تفاوت‌های هر کدام را به شکل کامل‌تری مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • آشنایی با تامپون بینی

همانطور که در قسمت‌های قبلی اشاره کردیم، جراح در انتهای عمل و پیش از اینکه به سراغ نصب گچ برود، تکه‌هایی با ابعاد استاندارد از گاز استریل، پنبه استریل و ابر را به پماد تتراسایکلین آغشته کرده و آن را در حفره بینی قرار می‌دهد. از جمله مزیت‌هایی که انجام این کار برای شما در پی دارد، عبارتند از:

  • جلوگیری از خشک شدن زخم‌ها با مرطوب نگه داشتن حفره بینی
  • سرعت بخشیدن به روند بهبود و از بین رفتن کبودی بعد از جراحی بینی
  • جلوگیری از ادامه‌دار شدن خونریزی‌ها با ایجاد فشار روی رگ‌های خونی داخل بینی
  • افزایش سرعت بهبود زخم‌ها با جذب خونابه‌های بینی؛ در نتیجه بعد از برداشت تامپون، بیمار می‌تواند زودتر و بهتر تنفس از راه دماغ داشته باشد.

تامپون بینی

معایب استفاده از تامپون

درست است که استفاده از این وسیله، مزیت‌های بی‌شماری برای بیماران به همراه دارد؛ اما کم نیست تعداد کسانی که به پزشک اصرار می‌کنند برای آن‌ها از تامپون استفاده نکند. مهم‌ترین دلیل این اتفاق نیز دردهایی است که ممکن است در این مدت تجربه کنند.

البته امروزه، میزان استفاده از تامپون به شکل قابل توجهی کاهش یافته و تا زمانی جراح الزامی نداند، از این وسیله استفاده نمی‌کند. لازم به ذکر است که حتی در صورت استفاده نیز به دلیل جنس لطیف آن‌ها، بیمار درد زیادی نداشته و حتی در خارج کردن آن از بینی، به جای درد، کمی احساس قلقلک یا سوزش را تجربه خواهد کرد. البته این موضوع به مهارت و تجربه پزشک شما وابستگی بسیار زیادی دارد.

  • آشنایی با اسپلینت بینی و کاربرد و انواع آن

برای درک بهتر تفاوت تامپون و اسپلینت بینی، می‌خواهیم نگاهی عمیق و دقیق‌تر به اسپلینت نیز داشته باشیم. همان‌طور که با هم گفتیم اسپلینت یا گچ بینی، چیزی است که بعد از تمام شدن جراحی، در اتاق عمل و توسط پزشک روی سطح بیرونی بینی گذاشته می‌شود. لازم به ذکر است که اسپلینت‌ها در دو نوع داخلی و خارجی تقسیم‌بندی می‌شوند.

نوع داخلی آن‌ها که از جنس سیلیکون است، به عنوان جایگزین پنبه و گاز استریل در حفره بینی استفاده می‌شود. اسپلینت‌های داخلی می‌توانند با فشار بر بافت‌ها و رگ‌های خونی داخل بینی از خونریزی جلوگیری کنند. از مهم‌ترین مزیت آن‌ها می‌توان به وجود حفره با اندازه مناسب اشاره کرد که به شما اجازه می‌دهد بعد از جراحی، به راحتی با دماغتان نفس بکشید.

در مقابل، اسپلینت خارجی، کاربردی متفاوت از نمونه داخلی خود دارد؛ این وسیله دقیقا روی پل بینی قرار گرفته و با محکم و صاف نگه داشتن استخوان بینی باعث می‌شود که استخوان‌ها به شکلی صاف و قرینه، جوش بخورند.

اسپلینت بینی

بررسی تفاوت تامپون و اسپلینت؛ زمان برداشتن آن‌ها

تامپون بینی تقریبا 3 روز بعد از عمل بینی گوشتی یا استخوانی شما برداشته می‌شود؛ البته به توجه به تشخیص پزشک شما، این مدت زمان، ممکن است تغییر کند. پس از آن، می‌توانید به راحتی با بینی خود نفس بکشید.

در مقابل اما گچ بینی عموما بین یک هفته تا 10 روز پس از عمل و توسط جراح برداشته می‌شود. بعد از این کار، پزشک از چسب بینی برای کمک به حفظ ساختار بینی استفاده می‌کند. این نکته را در نظر داشته باشید که این چسب، از نظر اهمیت، دست کمی از گچ بینی ندارد؛ به همین دلیل، خود پزشک، چسب را برایتان می‌زند.

مراقبت‌های قبل و بعد از برداشت تامپون و گچ بینی

به طورکلی، مراقبت های بعد از عمل بینی زیادی وجود دارند که باید آن‌ها را رعایت کنید تا به نتیجه درست و بدون مشکلی برسید؛ در مورد تامپون و اسپلینت نیز شرایط مشابهی وجود دارد. البته تمامی ملزوماتی که باید در این مدت رعایت کنید توسط پزشک به شما اطلاع داده می‌شود اما آشنایی با موارد زیر خالی از لطف نخواهد بود.

  • عدم استفاده از عینک: امکان آسیب به استخوان آسیب دیده بینی
  • عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید: مضر بودن نورهای خورشید برای زخم‌ها
  • استفاده از کمپرس سرد: کمک به کاهش تورم، کبودی، خونریزی و درد احتمالی بینی
  • جلوگیری از ایجاد ضربه: عدم حضور در مکان‌های شلوغ مانند مهمانی، اتوبوس، مترو، قطار و…
  • دوری از ورزش: دوری از حرکات سنگین بدن قبل و بعد از برداشتن گچ بینی و خارج کردن تامپون
  • عدم استفاده از خوراکی‌های سفت: حرکت زیاد فک در این ظرایط و فشار به ساختار در حال ترمیم بینی
  • عدم خیس شدن اسپلینت: عدم توانایی اسپلینت در صورت خیسی برای نگه داشتن استخوان‌های آسیب دیده
  • بالا نگه داشتن سر: کمک به بینی برای حفظ شکل فعلی بینی و کم شدن تاثیر جاذبه، کاهش میزان خونریزی و تورم

تفاوت تامپون و گچ بینی و تاثیر روش جراحی بر استفاده از آن‌ها

یکی از پرتکرارترین سوالاتی که عموما از سمت زیباجویان پرسیده می‌شود این است که آیا روش جراحی می‌تواند روی استفاده کردن یا نکردن از تامپون و اسپلینت تاثیری بگذارد؟ بله! البته که تاثیرگذار است و جالب اینکه می‌توانیم تفاوت تامپون و اسپلینت بینی را در اینجا هم ببینیم. بیایید این موضوع را بیشتر بررسی کنیم:

  • گستردگی و پیچیدگی جراحی
  • نوع جراحی انجام شما تاثیربالایی بر این موضوع دارد؛ برای مثال جراحی شما در کدام یک از این دسته‌ها قرار گرفته است: اولین جراحی زیبایی، عمل ترمیم بینی، جراحی درمانی (برداشتن پولیپ، درمان انحراف تیغه بینی، پاکسازی سینوس‌ها) و… .
  • وضعیت فرد نیز در تصمیم‌گیری نهایی پزشک در مورد استفاده کردن یا نکردن از تامپون تاثیرگذار است؛ برای مثال اگر شما تحت جراحی آندوسکوپی سینوس‌ها قرار بگیرید، احتمال کمی وجود دارد که به گچ بینی نیاز پیدا کنید. در مقابل اما تامپون بینی برای شما گذاشته می‌شود

«به یاد داشته باشید که تصمیم پزشک در مورد جراحی شما و وضعیتی که در آن قرار دارید، بر همه چیز اولویت دارد.»

سوالات متداول

1. تامپون بینی و اسپلینت بینی چیستند و چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

تامپون بینی از جنس گاز استریل و الیاف بهداشتی با هدف جلوگیری از خونریزی بینی بعد از عمل زیبایی و درمانی در حفره‌های بینی قرار می‌گیرد اما اسپلینت بینی، روی بینی با هدف حفظ ساختار جدید بینی قرار می‌گیرد. تامپون بعد از تقریبا 3 روز از بینی خارج می‌شود اما اسپلینت تا 10 روز روی بینی می‌ماند.

2. آیا استفاده از تامپون بینی یا اسپلینت بینی دردناک است؟

خیر. هیچ کدام از این موارد دردناک نیستند. نیازی به نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

3. آیا می‌توانیم از پزشک بخواهیم که برای ما از تامپون و اسپلینت بینی استفاده نکند؟

تصمیم نهایی در مورد استفاده از تامپون و گچ بینی با پزشکتان است و او هم این تصمیم را بر اساس شرایط شما، نوع عمل و میزان تجربه‌اش می‌گیرد. به او اعتماد کنید.

علی قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for علی قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *