ورم بینی یکی از عوارضی است که عموما افراد بعد از عمل بینی با آن سروکله میزنند. درست است که این ورم، در دوران نقاهت به شکل قابل قبولی کاهش مییابد اما با این حال، کاهش ورم بینی یکی از دغدغههای همیشگی و ابتدایی کسانی است که این جراحی زیبایی را انجام دادهاند.
به طورکلی، چند میانبر برای کاهش سریعتر ورم بعد از جراحی بینی وجود دارد که ما در این مقاله ضمن بررسی آنها با هم در مورد عوامل ایجاد این ورم نیز صحبت میکنیم که به طور علمی و تخصصی بدانید که این مشکل چرا ایجاد میشود؛ با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا به تمامی سوالات شما در این زمینه پاسخ داده و ابهاماتتان را برطرف کنیم.
آیا کاهش ورم بینی بعد عمل جراحی امکان پذیر است؟
بله! درست است که ورم بینی بخشی از روند پاسخ بدن شما به جراحی بینی و موضوعی طبیعی است که به مرور زمان کاملا برطرف میشود اما راههایی نیز وجود دارند که سرعت این روند بهبود را بیشتر میکنند. در حالت کلی، بیش از 60٪ ورم بینی در دو ماه اول بعد از جراحی و بعد از گذشت یک سال، این مقدار به 90 درصد میرسد و در نهایت بعد از پنج سال دیگر اثری از ورم بینی باقی نمانده و نتیجه نهایی پدیدار میشود.
البته که سن عمل بینی نیز در روند بهبود شما نقش تعیین کنندهای دارد؛ به شکلی که هرچه سن پایینتری داشته باشید، بدنتان توان بیشتری برای مقابله با درد و کاهش عوارض بعد از عمل دارد.
عوامل ایجاد ورم بینی
برای اینکه بتوانید مناسبترین راه برای کاهش سریع تر ورم بعد از جراحی بینی را پیدا کنید، ابتدا باید بدانید که اصلا چرا این موضوع ایجاد میشود. برخی از تاثیرگذارترین این موارد را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
-
میزان ضخامت پوست بینی
هر چقدر که ضخامت پوست بینی بیشتر باشد، ورم آن بعد از عمل هم بیشتر میشود؛ برای مثال در نتیجه عمل بینی استخوانی در مقایسه با دیگر انواع بینیها، ورم کمتری ایجاد میشود.
-
گستردگی تغییرات
میزان زمان لازم برای کاهش ورم بینی بعد عمل جراحی، به میزان تغییراتی که جراح روی بینی ایجاد میکند، وابستگی زیادی دارد؛ در نتیجه هر چه شدت این عمل کمتر باشد، ورم بینی هم کمتر خواهد بود.
-
مراقبت های بعد از عمل
بخشی از ماجرای کاهش تورم بعد از عمل بینی به دقت شما در انجام موبهموی مراقبتهای بعد از عمل بینی بستگی دارد. اگر مواردی که پزشکتان به شما گوشزد میکند را به درستی انجام دهید، بعد از عمل با ورم بینی کمتری روبهرو میشوید و حتی ورم طبیعی آن هم خیلی زودتر فروکش میکند. یکی از مواردی که در این بخش باید به دقت پیگیری و انجام شود، کنترل عفونت بینی بعد از عمل است.
-
روش جراحی و میزان مهارت جراح
برخی بر این باورند که جراحی به روش بسته با ورم کمتری همراه خواهد بود؛ این در حالیست که مهمتر از نوع جراحی، مهارت، تجربه و آشنایی پزشک با روشهای نوین جراحی بینی است که میتواند در کاهش یا افزایش غیر طبیعی ورم بینی بعد از عمل تاثیرگذار باشد.
راههای پیشگیری
درست است که ایجاد ورم بینی بعد از عمل، چیزی خارج از کنترل شما و جراحتان است اما راهکارهایی نیز وجود دارند که از تورم عجیب و بیش از اندازه بینی بعد از عمل جلوگیری میکنند. برخی از رایجترین این موارد عبارتند از:
- مصرف زیاد و مناسب از آب
- عدم استفاده از سیگار یا قلیان از 1ماه قبل از عمل
- عدم استفاده از الکل و کافئین از 2 هفته قبل از عمل
- عدم استفاده از داروهای گیاهی و مکملها قبل از عمل بینی
- عدم استفاده از مواد غذایی سنگین، پر کالری و بیفایده مانند فست فودها
- اطلاع مصرف هرگونه دارو به پزشک جراح به منظور بررسی تاثیر آن بر نتیجه جراحی
- عدم مصرف خودسرانه داروهای رقیقکننده خون مانند آسپیرین، بروفن، ژلوفن، ویتامین E، ایندومتاسین، ناپروکسن و ادویل از 14 روز قبل از عمل
روش های کاهش ورم بینی بعد از عمل
اگر بینیتان را عمل کردهاید و میخواهید ورم آن را کاهش دهید، موارد زیر از بهترین و مناسبترین راههای پیشروی شما هستند:
1. بالا نگه داشتن سر: حتی موقع خواب هم این بالا بودن سطح سر از بدن را حفظ کنید.
2. عدم استفاده از آب داغ: بعد از آنکه اجازه حمام کردن را از جراحتان گرفتید، این کار را با آب ولرم انجام دهید.
3. تزریق کورتون: در مواردی، پزشک برای افزایش سرعت فروکش کردن ورم بینی از تزریق کورتون استفاده میکند.
4. رژیم غذایی: از خوردن غذاهایی که سفت و سخت هستند و برای خوردنشان باید حسابی فکتان را به کار بیندازید، دوری کنید.
5. مصرف محدود نمک: مصرف غذاها یا تنقلاتی که شور و نمکی هستند، میتواند سهم زیادی در افزایش ورم بینی داشته باشند.
6. دوری از لامپ و خورشید: برای افزایش سرعت کاهش ورم بینی به مدت طولانی زیر نور آفتاب و لامپهایی که گرمای زیادی دارند، قرار نگیرید.
7. کمپرس یخ: پزشک بعد از عمل جراحی از کمپرس یخ برای کاهش تورم استفاده میکند. شما هم تا چند روز اول بعد از عمل برای کاهش ورم بینی باید این کار را ادامه دهید.
8. مصرف زیاد آب: با توجه به قد و وزنتان باید در طول روز بین شش تا هشت لیوان آب بنوشید؛ سیراب نگه داشتن بدن میتواند به کاهش التهابها و فروکش کردن ورمها کمک بسیار زیادی باشد.
9. عدم استفاده از سیگار و الکل: سیگار و نوشیدنیهای الکی میتوانند روند درمانتان را بسیار کُند کرده و به جز افزایش تورم بینی، چندین و چند مشکل دیگر را هم برایتان به وجود بیاورند.
10. مصرف دقیق داروها: مصرف دقیق و سر وقت داروهایتان التهاب بینی را کم کرده و از ایجاد عفونت و به وجود آمدن فصل جدیدی از التهابها جلوگیری میکند؛ به خصوص اگر عمل ترمیم بینی انجام دادهاید.
11. عدم انجام ورزشهای سنگین: انجام ورزشهای سنگین با فشاری که به ناحیه سر و بینی وارد میکند و حتی خم شدنهایی که در طول ورزش انجام میشوند، میتوانند باعث افزایش ورم بینی شوند.
12. استفاده از کرفس و آناناس: مصرف روزانه آب آناناس و آب کرفس میتواند در کاهش ورم بینی بعد از جراحی زیبایی تاثیرگذار باشد. از طرفی این مواد غذایی سرشار از ویتامین هستند و روند بهبودتان را هم سرعت میدهند.
13. ماساژ بینی: هر جراح بعد از طی شدن دوره نقاهت، دستور ویژهای برای ماساژ بینی بعد از عمل به زیباجو میدهد. انجام این ماساژ در طول زمان، میتواند در کنار کاهش ورم به برطرف شدن ایرادهای کوچک بینی هم کمک کند.
14 پیاده روی: عمل بینی به معنای یکجانشینی نیست؛ زیرا این کار، باعث افزایش ورم در بدن و بینی میشود. بعد از اینکه چند روز از عمل بینی گذشت، خیلی آرام پیادهروی را با برداشتن قدمهای آهسته شروع کنید؛ البته با نظر مستقیم پزشکتان!
15. عدم تماس با پانسمان بینی: حی اگر احساس کردید که پانسمان یا اسپلینت بینی کج شده است، باز هم نباید خودسرانه به آن دست بزنید. هر گونه دست زدن، خاراندن و لمس کردن گچ، پانسمان و بخیههای بینی میتواند باعث افزایش ورم بینی شود.
16. استفاده درست و اصولی از چسب بینی: چسب بینی میتواند ورم بینی را کمتر کرده و حتی در شکلدهی نهایی بینی هم تاثیرگذار باشد. یادتان باشد که حتما روش درست چسب زدن به بینی را از پزشکتان یاد بگیرید. ما حتی پیشنهاد میکنیم که برای تعویض چسب به جراحتان سر بزنید؛ به خصوص در ماههای ابتدایی.
انواع ورم بینی بعد از جراحی
ورم بینی بعد از عمل به چند دسته تقسیم میشود که برای اینکه بتوانید به کاهش ورم بینی خود کمک کنید، بهتر است با انواع آنها آشنا شوید:
-
تورم طبیعی پوست
این تورم که نوعی واکنش بدن به عمل جراحی بینی و دستکاری بافتها و استخوانهاست، در طول دوره نقاهت و بین 1 تا 3 ماه بعد از آن به مرور از بین میرود؛ در نتیجه نیازی به نگرانی در مورد آن وجود ندارد.
-
تورم کاذب
چیزی که این پدیده را به وجود میآورد، حافظه سلولی نام دارد. به زبان ساده، سلولهایی که بخش استخوانی، بافت و غضروف بینی را تشکیل میدهند، بعد از عمل، باز هم شکل قبلی آن را به خاطر میآورند. به همین دلیل، با ایجاد تورم ، تلاش خودشان را برای بازسازی شکل قبلی بینی میکنند.
خوشبختانه این سلولها بعد از مدتی قانع شده و به شکل جدید بینی رضایت داده و در نهایت تورم بینی هم از بین میرود؛ به یاد داشته باشید که در این نوع از تورم، باید صبوری بیشتری داشته باشید.
-
تورم فیبروزی
معمولا بینیهایی که دچار این نوع از تورم میشوند، نمیتوانند به راحتی آن را از بین ببرند؛ زیرا تورم فیبروزی در اثر ایجاد بافت اسکار به وجود میآید. در نهایت نیز تنها کسی که میتواند جلوی ایجاد این تورم را بگیرد، جراحتان است.
سخن پایانی
خوشبختانه بخش قابل توجهی از ورم بینی بعد از عمل به صورت طبیعی فروکش کرده و بقیه آن نیز در گذر زمان و با رعایت دقیق مراقبتهای قبل و بعد از عمل برطرف میشود. نکتهای که در این میان نباید از یاد ببرید، نقش مهارتهای جراحی است که شما او را انتخاب میکنید.
هر چقدر که جراح در انجام عمل با ظرافت بیشتر، تجربه، مهارت و آگاهی عمیقتر نسبت به روشهای نوین عمل بینی باشد، شما هم خیلی زودتر از دست ورم بینی راحت میشوید و کاهش ورم بینی برایتان به یک دغدغه تبدیل نخواهد شد.
سوالات متداول
-
ورم بینی بعد از عمل چه زمانی از بین میرود؟
معمولا این تورم بعد از یک تا دو ماه کاهش قابل توجهی پیدا میکند و طول یک سال بعد از عمل تا 90 درصد کاهش مییابد.
-
آیا ورم بینی میتواند شکل نهایی بینی را تغییر دهد؟
ورم بینی اگر از نوع «طبیعی» و «کاذب» باشد بعد از مدتی از بین میرود. ولی اگر از نوع «فیبروزی» باشد به دلیلی اینکه از جنس «اسکار» است میتواند سر جای خودش باقی بماند!
-
ماساژ بینی چقدر در کاهش ورم بینی تاثیر میگذارد؟
ماساژ بینی هم به نوبه خود در کاهش ورم بینی تاثیرگذار است. ولی بیشتر از همه، انتخاب جراح و مراقبتهای قبل و بعد از عمل است که روی فروکش کردن این تورم تاثیر قابل توجهی میگذارند.
بدون دیدگاه