افراد مختلف از انجام عمل بینی خود هدفهای گوناگونی دارند؛ مثلا برخی به دنبال کوچکتر کردن، صاف کردن یا از میان برداشتن فرورفتگیهای غیر طبیعی هستند. ولی این موضوع در افرادی که ساختار استخوانی_غضروفی ضعیفی دارند به یک چالش تبدیل شده است. خوشبختانه، پزشکان بهروز با استفاده از گرافتها این مشکل را برطرف کردهاند. در این مقاله با هم به دنبال پاسخ پرسش «گرافت بینی چیست» میگردیم، انواع گرافت را بررسی کرده و نکتههایی که باید در این زمینه بدانید را به گوشتان میرسانیم. با ما همراه باشید.
گرافت بینی چیست؟
بینیهایی که غضروفهای ضعیفتری دارند بیشتر از دیگر انواع بینی در معرض خطر افتادگی نوک بینی قرار میگیرند. معمولا افرادی که بینیهای گوشتی دارند بیشتر از دیگران با این چالشها دست و پنجه نرم میکنند. پزشکان برای حل کردن این مشکل از «گرافت بینی» استفاده میکنند. بنابراین، اگر بخواهیم پاسخی کوتاه به پرسش «گرافت بینی چیست» بدهیم میتوانیم بگوییم که یکی از راههای افزایش استحکام ساختار بینی، استفاده از گرافتها است.
موارد استفاده از گرافت در جراحی بینی
استفاده از گرافت در عمل بینی با هدفهای گوناگونی انجام میشود. نقطه مشترک تمام این اهداف، رسیدن به یک نتیجه رضایتبخش از جراحی بینی است. بیایید این موارد را بیشتر با هم بررسی کنیم.
به کار بردن گرافت در جراحی ترمیمی
گرافتها در جراحی بینی ترمیمی میتوانند نقشی معجزهآسا داشته باشند و با بهبود ساختار نوک بینی، مشکلات ایجاد شده در جراحی قبلی را برطرف سازند.
کمک به افزایش استحکام استخوانی_غضروفی در بینیهای گوشتی
معمولا بینیهای گوشتی، ساختار غضروفی ضعیفی دارند. همین موضوع باعث میشود که بیشتر آنها نوکهایی افتاده داشته باشند. برای گرفتن بهترین نتیجه از عمل بینی در این افراد و جلوگیری از افتادگی بینی بعد از عمل، جراح از گرافت در عمل بینی کمک میگیرد.
ترمیم بینیهای زین شکل
گاهی بینی در اثر ضربه دچار حالتی شبیه به «زین» میشود. استفاده از گرافت بینی در این شرایط میتواند به بازگرداندن بینی به حالت قبلی کمک کند.
صاف کردن ظاهری بینیهای کج و تابخورده
بینیهایی که دچار تابخوردگی و کجی شدهاند با استفاده از گرافت بینی میتوانند خیلی به حالت صاف و ایدئال خود نزدیک شوند.
انواع گرافت در جراحی بینی کدامند؟
در پاسخ به پرسش «گرافت بینی چیست؟» به انواع گرافت میرسیم. معمولا چهار نوع گرافت هستند که در جراحیهای بینی از آنها استفاده میشود. بیایید نگاهی به چیستی و کارکرد آنها بیندازیم.
اتوگرافت
وقتی گرافتها از بانک غضروفی خود فرد گرفته میشوند به آن «اتوگرافت» میگویند. معمولا این منابع شامل «تیغه بینی»، «غضروف گوش» و «غضروف دنده» فرد هستند. گرافتهایی که به این شیوه تهیه میشوند به دلیل سازگاری با بدن، کمترین عوارض را به دنبال دارند.
هتروگرافت
وقتی پزشک برای پاسخ دادن به نیاز گرافت از غضروفهای حیوانی مانند «گاو» استفاده میکند «هتروگرافت» صورت میگیرد. البته، گرافتهایی که به این روش برداشت میشوند کاربردی در جراحی بینی ندارند. چون نه تنها به راحتی توسط بدن جذب میشوند بلکه احتمال ایجاد عفونت شدید در این روش بسیار بالا است.
هوموگرافت
یکی دیگر از گزینههای طبیعی برای دریافت گرافت، استفاده از غضروفهای بدن یک انسان دیگر است. این روش هم به دلیل سریالی که از مشکلاتی که به دنبال خودش دارد، در جراحی بینی مورد استفاده قرار نمیگیرد. از این دست مشکلات میتوانیم به پس زده شدن توسط بدن، ایجاد عفونت، احتمال انتقال بیماریهای سخت از راه بافتهای بدن فرد دیگر و … اشاره کنیم.
زنوگرافت
چهارمین راهی که برای دریافت گرافتها وجود دارد استفاده از پروتزهای مصنوعی و سازگار با بدن است. متاسفانه، این روش هم به دلیل عوارض بسیار بالایی که دارد و احتمال بالای پسزده شدن توسط بدن فرد، قابلیت استفاده در جراحی بینی را ندارد.
گرافت غضروف چگونه مورد استفاده قرار میگیرد؟
در ادامه بررسی سوال «گرافت بینی چیست» به شیوه قرار دادن این گرافتها میرسیم. معمولا در حالت کلی، دو راه برای جایگذاری غضروفهای برداشت شده از بدن زیباجو وجود دارند:
- کاشت گرافتها در زیر و بین ساختار بینی
این گرافتهای بینی، نقش افزایش استحکام ساختار بینی را بر عهده دارند و تاثیر خود را روی شکل نهایی بینی به نمایش میگذارند.
- کاشت گرافتها زیر پوست بینی
گرافتهای این دسته، نقش محافظتی دارند و درست زیر پوست به سطح خارجی غضروفهای بینی میچسبند.
آیا گرافت گذاری در عمل بینی الزامی است؟
خیر. استفاده از گرافتها یک اجبار یا ضرورت نیست و فقط زمانی انجام میشود که پزشک نیاز به آن را تشخیص دهد. معمولا افرادی که برای جراحی ترمیمی بینی مراجعه میکنند یا کسانی که ساختار غضروفی ضعیفی دارند به این فرایند نیاز پیدا خواهند کرد.
استفاده از گرافت بینی چه زمان ضرورت پیدا میکند؟
وقتی پزشک نتواند با استفاده از روشهای معمولی، استحکام ساختار بینی را به وجود آورد و برای برطرف کردن مشکلات بینی به پایهها و محافظانی از جنس غضروفهای بدن فرد نیاز پیدا کند، استفاده از گرافت بینی ضروری میشود.
چه چیزی باعث دشوار بودن استفاده از گرافت در جراحی بینی میشود؟
جراح، هنگام به کار گرفتن گرافت در بینی باید موارد زیادی را زیر نظر بگیرد تا بتواند میزان موفقیت این جراحی را بالا ببرد. مواردی مانند:
- برطرف کردن مشکلات تقارن بینی
- ایجاد تناسب در بینی و ساخت یک هارمونی میان شکل نهایی بینی با بقیه اعضای صورت
- جایگذاری ظریف، دقیق و با دقت گرافتهای در جای درست
- انجام کارهای لازم برای جلوگیری از خونریزی و تورم شدید
- توجه به اندازه سوراخهای بینی هم از نظر زیبایی و هم از نظر کیفیت تنفس فرد بعد از عمل
- و …
سخن پایانی
در این مقاله با هم به دنبال پاسخ سوال «گرافت بینی چیست» گشتیم و فهمیدیم که انجام جراحی بینی همزمان با استفاده از گرافتها پیچیدگیهای عمل را دو چندان میکند. به همین دلیل باید جراحی را برای انجام این عمل انتخاب کنید که تجربه خوبی در کاشت گرافت های بینی داشته باشد. هر چقدر که در این تحقیق، عمیقتر و حساستر شوید میتوانید با خیالی راحتتر سرنوشت بینیتان را به دست پزشکی که انتخاب کردهاید بسپارید.
سوالات متداول
آیا در کاشت گرافت بینی از مواد مصنوعی استفاده میشود؟
خیر. مواد مصنوعی مانند انواع پروتزها میتوانند با واکنش منفی بدن و ایجاد عفونت همراه باشند. به همین دلیل، استفاده از آنها در عمل بینی ممنوع است.
چقدر احتمال دارد که بینی بعد از کاشت گرافت دچار افتادگی شود؟
پزشک از گرافتهای طبیعی برای افزایش استحکام بینی، به ویژه نوک آن استفاده میکند. به همین دلیل اگر این عمل به درستی انجام شده باشد بینی در گذر زمان دچار افتادگی نمیشود.
بهترین منبع برای برداشت گرافت کجا است؟
بهترین منبع برای برداشت گرافتها «تیغه بینی»، «غضروف گوش» و «غضروف دنده» خود فرد است.
بدون دیدگاه