شستشوی بینی بعد از عمل، یکی از مهمترین کارهایی است که عموما پس از جراحی، زیباجو باید به صورت مستمر انجام دهد؛ عموما این کار تا زمانی که بینی، زخم و التهاب دارد، انجام میشود. بنابراین بسیار مهم است که آن را درست و دقیق و همراه با رعایت برخی نکات انجام دهید.
در این مقاله میخواهیم شما را با تمام چالشهایی که در این زمینه پس از انجام عمل بینی ممکن است با آنها مواجه شوید، آشنا کرده و به تمامی سوالات شما پاسخ دهیم؛ پس پیشنهاد میکنیم تا پایان این ماجرای حساس در کنارمان باشید.
دلیل شستشوی بینی بعد از عمل
به طور کلی، بینی شما پس از جراحی، هنوز هم خونریزی خواهد داشت. همچنین، لختههای خونی که در زمان ایجاد برش، ایجاد شده بودند، تا مدتی داخل حفرههای بینی باقی میمانند. شما تنها با شستشوی بینی با سرم است که میتوانید این خونابه و لختههای خونی را از بینی خارج کنید.
برخی از مهمترین دلایل و مزیتهایی که انجام این کار در اختیار شما میگذارد را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
1. جلوگیری از عفونت
به یاد داشته باشید که اگر لختههای خونی و ترشحات از حفرههای بینی خارجی نشوند، بینی کیپ میشود. در نهایت نیز ترکیب خون، رطوبت و زخمهای تازه، دست به دست هم میدهند و باعث ایجاد عفونت بینی بعد از عمل میشوند.
در نتیجه اگر مراقبت نکنید و جلوی عفونت ایجاد شده را نگیرید، میتواند باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری به بافت بینی و حتی تمام بدنتان وارد شود. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید که بینی به چشم و مغز نزدیک بوده و هر عفونت کنترل نشدهای در این بخش، میتواند برای قسمتهای دیگر بدنتان خطرناک باشد.
2. جلوگیری از بد بو شدن دهان و بینی
حال اگر بر اثر درست نبودن روش شستشوی بینی با سرم، عفونت ایجاد شود، طول نمیکشد که با بد بو شدن دهان و بینیتان باید دست و پنجه نرم کنید. پس برای جلوگیری از ایجاد چنین مشکلاتی از همان ابتدا، به صورت مرتب، دماعتان را بشویید.
3. افزایش رطوبت
حفظ رطوبت داخل بینی یکی از موارد مهمی است که در مراقبتهای پس از عمل بینی باید به دقت به آن توجه داشته باشید. یک شستشوی ساده با سرم و استفاده از پمادهایی که پزشک تجویز میکند، به راحتی این رطوبت را به وجود میآورد.
4. ضدعفونی کردن و بهبود سریعتر زخمها
زخمهای داخل دماغ در یک بستر تمیز و ضدعفونی شده، بسیار سریعتر و بهتر بهبود پیدا میکنند. البته که نحوه شستشوی بینی با سرم نیز در این امر، تاثیر قابل توجهی دارد.
5. باز شدن حفرههای بینی و تنفس راحتتر
شما با شستشوی بینی بعد از عمل به پاکسازی بینی از لختههای خشک شده و ترشحات داخلی اقدام کردهاید که در نتیجه آن، میتوانید حفرههای بینیتان را باز و مرطوب نگه دارید. این موضوع به شما کمک میکند تا به تنفس طبیعی از بینی ادامه دهید.
6. کمک به کاهش تورم
با بهبود سریعتر زخمها و تلاش برای جلوگیری از ایجاد عفونت، التهاب و تورم بینی هم کمکم از بین میروند. این موضوع برای مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی، کاربرد بسیار بیشتری دارد.
معایب عدم انجام شستشوی بینی بعد از عمل
حال که با فواید شستشوی بینی با سرم و یا هر وسیله دیگری آشنا شدیم، زمان آن است دردسرهایی که با انجام اشتباه طریقه شستشوی بینی با سرم و یا به طور کل عدم انجام آن، ممکن است گریبانگیر ما شوند را مورد بررسی قرار دهیم؛ با ما همراه باشید. بدون شک، اتفاقهای خوشایندی رخ نخواهد داد:
- ایجاد عفونت
- افزایش تورم
- بدبو شدن دهان
- کاهش حس بویایی
- دردناک شدن زخمها
- کاهش سرعت بهبودی
- اختلال در تنفس طبیعی از بینی
- ایجاد گرفتگی و چسبناکی در حفرههای بینی
- و …
انجام مرتب شستشوی داخل بینی با سرم، شما را از این همه دردسر نجات میدهد.
از چه مایعاتی میتوان برای شستشوی بینی بعد از عمل استفاده کرد؟
سرمهای نمکی که در داروخانهها به فروش میرسند یا سرمی نمکی که با رعایت غلظت مناسبش آن را در خانه تهیه میکنید بهترین مایعاتی هستند که میتوانید آنها را برای شستشوی بینیتان به کار بگیرید.
طریقه شستن بینی بعد از جراحی
شستشوی بینی، درست پس از زمانی که از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به خانه، آغاز میشود. به یاد داشته باشید که در روزهای ابتدایی و خصوصا چند روز اول که زخمها تازه هستند، باید این کار را بسیار با ملایمت انجام دهید. بعد از گذشت سه چهار روز میتوانید شستشو را به صورت عمیقتر پیش ببرید.
1. آماده سازی وسایل
برای آغاز شستشوی بینی به چند «سرنگ نو و استریل»، «سرم نمکی» و «دستمال کاغذی نرم» نیاز دارید. بعد از باز کردن بستهبندی سرنگ، سوزن آن را جدا کرده و دور بیندازید. سپس سرنگ را از سرم نمکی پر کنید. بعد از مهیا کردن این شرایط، شستشو آغاز میشود.
2. ملایم بودن روند شستشو
روزهای اول بعد از عمل، بسیار حساس هستند؛ نکته مهم در این دوران این است که به هیچ وجه نباید به بینیتان فشار وارد کنید. به همین دلیل، محلول سرم نمکی را بدون فشار داخل حفره بینیتان بریزید.
اگر این محلول فقط قسمت جلو را هم تمیز کرد تا اینجای کار در کارتان موفق بودهاید؛ پس نگران نباشید! در روزهای آینده میتوانید شستشو را عمیقتر انجام دهید. بعد از شستن ابتدای حفره بینی آن هم با ملایمت، اطراف بینیتان را با دستمال کاغذی به آرامی خشک کنید.
در برخی از عملهای زیبایی و درمانی مانند عمل ترمیم بینی، تا سه روز باید وجود تامپون را تحمل کنید. مسلما با وجود تامپون، نمیتوانید بینی را تمیز کرده و شستشو دهید. در چنین شرایطی، باید صبر کنید تا پزشکتان تامپون را خارج کند. سپس شستشو را از اولین روز بعد از برداشت تامپون آغاز کنید.
3. انجام شستشوی عمیقتر با گذشت زمان
پس از اینکه سه تا چهار روز از جراحی گذشت، شستشو را به شکلی عمیقتر انجام دهید؛ به این ترتیب که سرم داخل سرنگ بدون سوزن را با فشار بیشتری درون حفره بینیتان تخلیه کنید تا مایع سرم به بخشهای بیشتری از بینیتان نفوذ کند.
به همین سادگی میتوانید شستشوی داخل بینی با سرم را انجام دهید. البته به جز سرنگ بدون سوزن، ابزارهای تخصصی دیگری هم برای شستشوی بینی وجود دارند. میتوانید با سر زدن به داروخانهها این وسایل را تهیه کنید. با اینحال، پیشنهاد دکتر قارونی، سرنگ نوی بدون سوزن و سرم نمکی است.
بایدها و نبایدهای شستشوی بینی با سرم
توجه کردن به نکتههای زیر میتواند یک شستشوی مطمئن و قابل قبول را برایتان به دنبال داشته باشد. بیایید این نکتههای مهم را با هم مرور کنیم.
- شستشوی بینی با ملایمت
- عدم فین کردن در زمان شستشو
- عدم استفاده طولانی مدت از یک سرنگ
- عدم استفاده از گوش پاک کن برای پاک کردن حفرهها
- عدم استفاده از انگشتان دست برای خارج کردن خونهای خشک شده
- شاید در حین شستشوی بینیتان بخیههای جذبی هم همراه با مایع سرم از بینیتان خارج شوند؛ این مورد هم جای نگرانی ندارد
- اگر موقع تخلیه سرم درون بینی، فشار ناگهانی به حفره بینی وارد شده و مایع سرم به حلقتان راه پیدا کرد، نترسید. مشکلی پیش نمیآید؛ ولی سعی کنید این ماجرا را تکرار نکنید. به یاد داشته باشید، همه چیز باید با ملایمت انجام شود.
- وقتی از شستشوی عمیق حرف میزنیم، منظورمان این نیست که سرم شبیه به زمانی که برای برطرف کردن سرماخوردگی بینی خود را شستشو میدهید از یک سوراخ وارد و از سوراخ دیگر خارج شود. هرگز به این شدت از شستشو بعد از عمل بینی نیازی نیست.
شستشوی بینی با سرم تا چند روز باید انجام شود؟
بهتر است حداقل سه بار در روز و به مدت دو ماه شستشوی بینی را با اصول و نکتههایی که برایتان گفتیم، انجام دهید. البته نظر پزشک شما در این زمینه بر پیشنهاد ما مقدم است. اگر پزشکتان دستورالعمل خاصی را برای شستشو به شما توصیه میکند حتما مو به مو از روی آن پیش بروید.
سوالات متداول
1. بینی من تامپون دارد، چطور آن را شستشو دهم؟
تا زمانی که تامپون درون حفرههای بینی شما است نمیتوانید شستشو را انجام دهید. باید صبر کنید تا پزشکتان تامپونها را خارج کند و بعد از آن شستشوی بینیتان را با سرم نمکی آغاز کنید.
2. آیا میتوان از الکل به جای سرم نمکی برای شستشوی بینی استفاده کرد؟
به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم که الکل را جایگزین سرم نمکی کنید. چون الکل میتواند بافتهای داخل بینی را تحریک کرده و باعث التهاب شود.
از این گذشته، سوزش فراوانی که استفاده از الکل روی زخمها و بافتهای ملتهب بینی به وجود میآورد غیرقابل تحمل است و میتواند باعث واکنش سریع شما، فین کردن شدید و خونریزی شود!
3. آیا شستشوی بینی میتواند به ساختار بینی آسیب برساند؟
خیر. شستشوی بینی با هدف ضدعفونی کردن و پاکسازی حفرههای بینی از لختههای خونی و ترشحات انجام میشود. اگر این کار را با ملایمت انجام دهید نه تنها هیچ آسیبی به ساختار بینیتان وارد نمیکند بلکه باعث افزایش سرعت بهبودی شما هم میشود.
بدون دیدگاه