تصمیم برای عمل بینی، اقدام مهمی است؛ اما اگر از آلرژی رنج میبرید، ممکن است نگران تاثیر این جراحی بر علائم حساسیت خود باشید. حساسیت، یک واکنش ایمنی است که باعث التهاب در بینی و ایجاد مشکلاتی مانند عطسه، آبریزش بینی و کاهش حس بویایی میشود. در این مقاله از وبسایت دکتر قارونی به شما کمک میکنیم تا با شناخت بهتر و عمیقتر انواع واکنش به آلرژنها، عوارض و راههای درمانشان بتوانید بهترین تصمیم را برای سلامتی و زیبایی خود بگیرید.
آلرژی یا حساسیت چیست؟
هر فردی سیستم ایمنی منحصر به فردی دارد. در بعضی افراد، این سیستم به اشتباه به مواد بیضرری مثل «گرد و غبار» یا «موی حیوانات» حساسیت نشان میدهد. این واکنش اشتباه را «آلرژی» (Allergy) مینامیم.
زمانی که بدن با یک آلرژن مواجه میشود، سیستم ایمنی به اشتباه آن را به عنوان یک تهدید شناسایی کرده و شروع به تولید آنتیبادیهایی به نام «ایمونوگلوبولین» E (Immunoglobulin E (IgE)) میکند. این آنتیبادیها به سلولهای خاصی در بدن متصل شده و باعث آزاد شدن مواد شیمیایی مانند «هیستامین» میشوند که علائم حساسیت مانند «خارش»، «قرمزی» و «تورم» را ایجاد میکنند.
علت ایجاد حساسیت چیست؟
همانطور که اشاره کردیم واکنش به آلرژنها زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مواد بیضرر، واکنش نشان میدهد؛ اما نکته قابل توجه این است که این واکنش در افراد مختلف بسیار متفاوت است. چیزی که باعث ایجاد این تفاوتها میشود، فاکتورهای مختلفی هستند که میخواهیم در ادامه، آنها را به شما معرفی کنیم.
ژنتیک هر فرد
یکی از مهمترین عواملی که میتواند حساسیتهای مختلف را در بدن فرد به وجود بیاورد، ژنهای فرد هستند. اگر در خانواده یک فرد، سابقه حساسیت وجود داشته باشد، احتمال ابتلای او هم به این بیماری، افزایش پیدا میکند. ژنها میتوانند بر حساسیت سیستم ایمنی بدن به آلرژنها و شدت واکنشها تاثیری قابلتوجه بگذارند.
سیستم ایمنی هر بدن
عملکرد سیستم ایمنی بدن در هر فرد منحصر به فرد است. برخی از افراد، سیستم ایمنی قویتری دارند و کمتر به (Allergy) مبتلا میشوند. در حالی که برخی دیگر سیستم ایمنی حساستری دارند و به راحتی به مواد مختلف حساسیت پیدا میکنند.
عوامل محیطی
عوامل محیطی مانند «آلودگی هوا»، «تماس با مواد شیمیایی»، «رژیم غذایی» و «سبک زندگی» هم میتوانند در بروز حساسیت نقشی بزرگ داشته باشند؛ مثلا قرار گرفتن در معرض دود سیگار، زندگی در شهرهایی با هوای آلوده مانند تهران یا اصفهان یا مصرف منظم برخی از مواد غذایی خاص میتواند حساسیت سیستم ایمنی را افزایش دهد.
سن هر فرد
سن هم میتواند در بروز حساسیت تاثیرگذار باشد. واکنش به آلرژن، اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی آغاز میشود و ممکن است در طول زندگی تغییر کند، بیشتر شود یا حتی از بین برود.
تغییرات آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین باعث افزایش غلظت گرده گیاهان و آلرژنهای هوا میشود و در نتیجه، افزایش شیوع (Allergy) را در میان مردم به دنبال دارد.
استفاده بیش از حد از آنتیبیوتیکها
استفاده بیرویه و حتی خودسرانه از آنتیبیوتیکها میتواند «فلور میکروبی روده» (Gut microbiota) را مختل کرده و باعث افزایش حساسیت به آلرژنها شود.
تغییر در سبک زندگی انسان مدرن
تغییر در سبک زندگی انسان امروزی مانند کاهش فعالیت بدنی، افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده و کاهش تماس با میکروبهای طبیعی، باعث افزایش شیوع آلرژی شده است.
بیتوجهی به عوامل تشدید کننده حساسیت
علاوه بر علتهای اصلی ایجاد حساسیت، فاکتورهای فرعی هم وجود دارند که میتوانند به شدت علائم حساسیت، دامن بزنند. از این دست میتوانیم به موارد زیر اشارهای داشته باشیم.
- استرس میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و باعث تشدید علائم حساسیت شود.
- عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی میتوانند باعث تحریک سیستم ایمنی و تشدید علائم حساسیت شوند.
- تغییرهای هورمونی در دوران «قاعدگی»، «بارداری» و «یائسگی» میتوانند بر شدت علائم (Allergy) تاثیر بگذارند.
معرفی انواع آلرژی
آلرژنهایی که میتواند زمینه را برای بروز حساسیت فراهم کنند، بسیار متنوع هستند. در نتیجه، حساسیتها هم انواع متفاوتی را شامل میشوند. در این بخش میخواهیم شما را با چند نوع مختلف و رایج از انواع حساسیتها آشنا میکنیم.
آلرژیهای تنفسی
حساسیتهای تنفسی به دو نوع «رینیت آلرژیک» (Allergic rhinitis) و «آسم آلرژیک» (Allergic Asthma) تقسیم میشوند. رینیت، به دلیل حساسیت به گرده گیاهان، گرد و غبار، مایتهای گرد و غبار یا موی حیوانات رخ میدهد. علائم آن شامل عطسه، آبریزش بینی، خارش بینی و چشم، گرفتگی بینی و گاهی وقتها سرفه است؛ اما در آسم آرژیک، راههای هوایی به دلیل واکنش به آلرژنها تنگ شده و تنفس با مشکل مواجه میشود. علائم آن شامل خسخس سینه، تنگی نفس، سرفه و احساس فشار در قفسه سینه است.
آلرژیهای پوستی
حساسیتهای پوستی هم در حالت کلی در دو دسته «اگزما پوستی» و «کهیر پوستی» جای میگیرند. اگزما نوعی التهاب پوستی است که میتواند به دلیل حساسیت به مواد مختلف مانند مواد شوینده، فلزات یا مواد غذایی ایجاد شود. علائم آن شامل خارش، قرمزی، پوستهپوسته شدن و تاول زدن پوست هستند؛ اما کهیر، شکلی از واکنش به آلرژنها است که به صورت برجستگیهای قرمز و خارشدار روی پوست ظاهر میشود. این برجستگیها میتوانند در اندازههای مختلف و در هر قسمت از بدن ظاهر شوند.
آلرژیهای غذایی
حساسیت غذایی به واکنش سیستم ایمنی بدن به برخی مواد غذایی خاص گفته میشود. شایعترین حساسیتهای غذایی شامل واکنش شدید به «بادام زمینی»، «آجیل»، «تخم مرغ»، «شیر»، «گندم»، «سویا»، «ماهی و صدفها» است. علائم حساسیت غذایی میتواند اندک یا شدید باشد و شامل کهیر، تورم لبها و صورت، مشکلات تنفسی، اسهال و استفراغ میشود. در موارد شدید، حساسیت غذایی میتواند باعث «شوک آنافیلاکسی» شود که یک وضعیت اورژانسی است و اگر به موقع رسیدگی نشود میتواند جان فرد را به خطر بیندازد.
آلرژیهای دارویی
حساسیتهای دارویی یکی از انواع حساسیت هستند که در آن سیستم ایمنی بدن به یک دارو به عنوان یک ماده خارجی و مضر واکنش نشان میدهد. این واکنش میتواند از اندک تا شدید و حتی تهدیدکننده زندگی باشد. چندین علت در پشت پرده ایجاد حساسیتهای دارویی وجود دارند؛ مثلا برخی از داروها به دلیل ساختار شیمیایی خود احتمال ایجاد حساسیت بیشتری دارند.
در کنار این موضوع، نحوه متابولیسم دارو در بدن هر فرد با دیگری متفاوت است و همین موضوع میتواند دارو را برای برخی از افراد به یک آلرژن تبدیل کند. گفتنی است که تکرار بیرویه و خودسرانه مصرف یک دارو هم میتواند خطر ایجاد حساسیت را افزایش دهد. علائم حساسیتهای دارویی بسیار متنوع هستند. برخی از شایعترین آنها عبارتند از:
- مشکلات پوستی، مانند کهیر، خارش، قرمزی پوست، تورم
- مشکلات تنفسی، مانند تنگی نفس، خسخس سینه، آسم
- مشکلات گوارشی، مانند تهوع، استفراغ، اسهال
- مشکلات قلبی عروقی، مانند افت فشار خون، افزایش ضربان قلب
- شوک آنافیلاکسی، شدیدترین نوع واکنش به آلرژنها و تهدیدکننده زندگی
شایعترین داروهایی که میتوانند باعث حساسیت شوند، شامل آنتیبیوتیکها به ویژه «پنیسیلینها»، مسکنها مانند «آسپرین» و «ایبوپروفن»، داروهای ضد تشنج، داروهای شیمی درمانی و واکسنها هستند.
آلرژی به نیش حشرات
حساسیت به نیش حشرات زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به سم موجود در نیش حشره واکنش بیش از حد نشان میدهد. این واکنش میتواند از خارش و اندکی قرمزی در محل گزش تا یک واکنش حساسیتی شدید و تهدیدکننده زندگی، متغیر باشد.
معمولا چندین نوع حشره میتوانند با نیش خود واکنشهای حساسیتی را به وجود بیاورند. از این دست میتوانیم به «زنبورهای عسل»، «زنبورهای کاغذی»، «زنبورهای سرخ» و «مورچههای آتشین» اشاره کنیم. علائم حساسیت به نیش حشرات شامل قرمزی، تورم، خارش و درد در محل گزش، کهیر، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، مشکل در تنفس، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، افت فشار خون و در بدترین حالت، شوک آنافیلاکسی است.
آلرژی بینی یا رینیت چیست؟
«رینیت آلرژیک» (Allergic rhinitis) یا «تب یونجه» (Hay fever) یک نوع حساسیت است که باعث التهاب و تحریک پوشش داخلی بینی میشود. این التهاب به دلیل پاسخ سیستم ایمنی بدن به آلرژنها به وجود میآید. با وجود اینکه این نوع حساسیت، یک بیماری مزمن است؛ اما با درمان مناسب میتوان علائم آن را کنترل کرد.
چرا رینیت به وجود میآید؟
معمولا سه دلیل باعث ایجاد این بیماری میشوند.
- تماس با آلرژنهایی مانند گرده گیاهان، گرد و غبار، مایتهای گرد و غبار، موی حیوانات خانگی و کپکها
- وجود سابقه خانوادگی در حساسیت مزمن
- سیستم ایمنی ضعیف
معرفی انواع آلرژی بینی
حساسیت بینی به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم میشود؛ رینیت آلرژیک فصلی (Seasonal Allergic Rhinitis) و رینیت آلرژیک دائمی (Perennial Allergic Rhinitis). در جدول زیر میتوانید خیلی راحتتر این دو نوع حساسیت بینی را با هم مقایسه کنید.
ویژگی حساسیت |
حساسیت فصلی | حساسیت دائمی |
زمان بروز علائم حساسیت | فصلهای خاص مثل بهار، تابستان، پاییز | تمام طول سال |
مهمترین آلرژنها | گرده درختان (بهار)، علفها (تابستان) و علفهای هرز (پاییز) | مایتهای گرد و غبار، موی حیوانات خانگی، کپکها و برخی مواد غذایی |
علت ایجاد حساسیت | واکنش به گرده گیاهان در فصول مختلف سال | واکنش به آلرژنهایی که در تمام طول سال وجود دارند |
علائم | عطسه، آبریزش بینی، خارش بینی و چشم و گرفتگی بینی | مشابه علائم رینیت فصلی، اما در طول سال ادامه دارند |
میزان پیشبینی پذیری علائم | معمولا بر اساس فصلها میتوان آن را پیشبینی کرد | کمتر قابل پیشبینی است |
نشانهها و علائم آلرژی
حساسیتها بر اساس نوع آلرژن، علائم متفاوتی را در بدن فرد به نمایش میگذارند. از نشانههای رایج واکنش به آلرژنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
نشانه حساسیت |
شیوه بروز آن |
آبریزش بینی | ترشح مایع شفاف و آبکی از بینی
|
گرفتگی بینی | احساس گرفتگی در بینی و مشکل در تنفس از راه بینی به ویژه شبها
|
عطسه | عطسههای پیدرپی و ناگهانی
|
خارش | خارش در بینی، گلو، چشمها و پوست
|
چشمهای قرمز و آبریزش | خارش شدید و آبریزش چشمها |
سرفه | سرفه خشک و مداوم همراه با احساس خارش در گلو
|
کهیر | برجستگیهای قرمز و خارشدار روی پوست، گاهی همراه با تاولهای ریز
|
تورم | تورم لبها، صورت، زبان یا گلو (در موارد شدید)
|
مشکل در تنفس | خسخس سینه، تنگی نفس و احساس خفگی (در موارد شدید)
|
معرفی روشهای درمان آلرژی
تشخیص زودهنگام و درمان مناسب حساسیتها بسیار مهم است؛ چون حساسیت میتواند کیفیت زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و در برخی موارد حتی خطرناک باشد. با تشخیص دقیق آلرژنهای محرک، میتوان از تماس با آنها جلوگیری کرد و با استفاده از داروها و سایر روشهای درمانی، علائم حساسیت را تحت کنترل درآورد. در این بخش میخواهیم روشهای درمان انواع حساسیتها را توضیح دهیم.
پرهیز از آلرژنها
اولین قدم در درمان حساسیت، شناسایی دقیق آلرژنهایی است که باعث واکنشهای حساسیتی میشوند. معمولا این کار با انجام تستهای حساسیت مانند «تست پوستی» یا «آزمایش خون» انجام میشود.
پس از شناسایی آلرژنها، تلاش کنید که تا جای ممکن با آنها تماس نداشته باشید؛ مثلا اگر به گرده گیاهان حساسیت دارید، در روزهایی که سطح گرده در محیط بالا است، از بیرون رفتن خودداری کنید یا ماسک بزنید.
دارو درمانی
داروهای مختلفی برای مدیریت و کاهش علائم آرژیک وجود دارند که در ادامه مقاله، آنها را به شما معرفی میکنیم. این داروها با هدف کاهش التهاب و واکنش سیستم ایمنی بدن به آلرژنها عمل میکنند. لطفا توجه داشته باشید که نباید خودسرانه این داروها را مصرف کنید.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی در واقع یکی از موثرترین روشهای درمان حساسیتهای مزمن و شدید است که در آن، سیستم ایمنی بدن به تدریج به آلرژنها حساسیت کمتری نشان میدهد. در این روش، مقادیر بسیار کم و کنترل شدهای از آلرژن به بیمار داده میشود. در اثر این کار، سیستم ایمنی بدن به تدریج به آن آلرژن عادت کند و واکنش آلرژیک کمتری نشان دهد.
این روش درمانی به دو صورت زیر جلدی و زیر زبانی انجام میشود. در ایمونوتراپی زیر جلدی، مقدار کمی از آلرژن به طور منظم زیر پوست تزریق میشود. هدف از این درمان، کاهش حساسیت بدن به آلرژن است؛ اما در ایمونوتراپی زیر زبانی آلرژن به صورت قطره یا قرص زیر زبان قرار میگیرد.
درمانهای خانگی
چند روش ساده و خانگی هم وجود دارند که میتوانید با کمک آنها علائم حساسیت خود را کاهش دهید. این روشها شامل «شستشوی بینی با سرم نمکی»، «استفاده از دستگاهها رطوبتساز»، «نوشیدن دمنوشهای گیاهی» و «تمیز نگه داشتن محیط زندگی» هستند.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش علائم آلرژی
رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند در کاهش علائم حساسیت نقش مهمی داشته باشد. اگرچه هیچ رژیم غذایی خاصی برای همه افراد مبتلا به حساسیت مناسب نیست؛ اما برخی از مواد غذایی میتوانند به کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند. در ادامه، نگاهی به این مواد غذایی میاندازیم.
مواد غذایی مفید برای کاهش علائم حساسیت
آغاز مصرف غذاهای ضد التهابی، اولین گام برای مدیریت علائم حساسیت است. مواد غذایی زیر، بهترین انتخاب برای کاهش علائم این بیماری هستند ولی لطفا دقت کنید که اگر دچار حساسیت به مواد غذایی هم هستید از مصرف چیزهایی که به آنها حساسیت دارید جدا بپرهیزید.
- ماهیهایی مانند سالمون، قزل آلا و ماهی تن سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که خاصیت ضد التهابی دارند.
- میوهها و سبزیجاتی مانند توتها، هویج، اسفناج و فلفل دلمهای حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که به کاهش التهاب کمک میکنند.
- آجیل و دانههایی مانند بادام، گردو و تخم کتان حاوی چربیهای سالم و ویتامین E هستند که خاصیت ضد التهابی دارند.
- چای سبز، آنتیاکسیدانهای بسیاری دارد که به کاهش التهابها کمک میکند.
- نوشیدن آب کافی، کمکحال جسم شما در سمزدایی بدن و کاهش التهاب است.
- مصرف ماست پروبیوتیک و سایر غذاهای تخمیری به تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
مواد غذایی که باید از مصرف آنها دوری کنید
پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی، درست به اندازه مصرف غذاهای مفید، برای شما سودمند هستند. تا جایی که میتوانید، این غذاها را از زندگی خود حذف کنید.
- غذاهای فرآوری شده؛ چون سرشار از مواد افزودنی، رنگهای مصنوعی و قند فراوان هستند که میتوانند التهاب را افزایش دهند.
- غذاهای سرخ شده؛ چون مصرف زیاد غذاهای سرخ شده میتواند التهاب بدن را افزایش دهد.
- غذاهای حاوی گلوتن؛ چون در برخی افراد، گلوتن موجود در گندم، جو و چاودار میتواند باعث التهاب و تشدید علائم حساسیت شود.
- لبنیات؛ چون برخی به لاکتوز موجود در لبنیات حساسیت دارند و مصرف آن باعث بروز علائم حساسیت میگردد.
- تخم مرغ، چون یکی از آلرژنهای رایج است و در برخی افراد میتواند باعث واکنش به آلرژنها شود.
داروهای کنترل آلرژی
انتخاب داروی مناسب برای درمان حساسیت به عوامل مختلفی از جمله نوع حساسیت، شدت علائم و سایر بیماریهای زمینهای بستگی دارد. پزشک بعد از بررسی دقیق وضعیت شما، بهترین نوع درمان دارویی را تجویز میکند. این داروها به طور کلی بی خطر هستند اما ممکن است عوارضی را مانند خواب آلودگی، خشکی دهان و سردرد ایجاد کنند. این را هم به یاد داشته باشید که داروهای (Allergy) تنها بخشی از درمان هستند و ممکن است نیاز به انجام کارهای دیگری مانند پرهیز از آلرژنها و ایمونوتراپی داشته باشید.
- آنتیهیستامینها (Antihistamine)
«هیستامین» (Histamine) مادهای است که بدن در پاسخ به آلرژنها تولید میکند و باعث ایجاد علائم حساسیت میشود. آنتیهیستامینها با مسدود کردن گیرندههای هیستامین، از بروز این علائم مانند خارش، عطسه و آبریزش بینی جلوگیری میکنند.
- داروهای ضد احتقانها (Decongestants)
این داروها با تنگ کردن رگهای خونی در بینی، باعث کاهش تورم و احتقان میشوند. در نتیجه، زمینه را برای تنفس راحتتر شما فراهم میکنند.
- کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids)
کورتیکواستروئیدها با کاهش التهاب در راههای هوایی و بینی، به تسکین علائم حساسیت کمک میکنند و برای درمان علائم شدید حساسیت استفاده میشوند.
- کرومولین سدیم (Cromolyn Sodium)
این دارو از آزاد شدن هیستامین جلوگیری میکند و برای پیشگیری از حملههای آسم آلرژیک از آن کمک میگیرند.
- لکوترینها (Leukotrienes)
لکوترینها موادی هستند که در بدن به وجود میآیند و باعث التهاب و انقباض راههای هوایی میشوند. داروهای لکوترین با مسدود کردن گیرندههای لکوترین، از بروز این اثرات جلوگیری میکنند. به همین دلیل، اگر به التهاب راههای هوایی دچار شده باشید، این داروها علائمش را کاهش میدهند.
معرفی عوارض مهم آلرژی
اگرچه معمولا حساسیت، بیماریای نیست که زندگی را تهدید کند؛ اما این توانایی را دارد که کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و در برخی موارد، عوارض جدی هم به همراه داشته باشد. در این بخش میخواهیم شما را با این عوارض، آشناتر کنیم.
ایجاد تداخل در خواب
علائمی مانند عطسه، آبریزش بینی و خارش چشمها میتوانند خواب شبانه را مختل کنند و در نتیجه، خستگی مزمن و کاهش بهرهوری را به دنبال داشته باشند. این موضوع به خودی خود میتواند روی خلقوخو، کیفیت روابط اجتماعی، تمرکز و حتی موفقیتهای مالی فرد هم تاثیر منفی بگذارد.
بروز مشکلات سینوسی
یکی از عوارض شایع حساسیتها، بروز مشکلات سینوسی یا سینوزیت است. این اتفاق، زمانی میافتد که واکنش به آلرژنها باعث التهاب و تورم در پوشش داخلی سینوسها شود. سینوسها حفرههای توخالی در استخوانهای صورت هستند که به طور معمول با هوا پر میشوند.
وقتی فردی به یک آلرژن (مانند گرده گل، گرد و غبار، یا موی حیوانات) حساسیت دارد، سیستم ایمنی بدن به اشتباه آن را به عنوان یک تهدید تشخیص داده و واکنش نشان میدهد. این واکنش شامل آزاد شدن هیستامین و سایر مواد شیمیایی است که باعث التهاب و تورم در بافتهای بینی و سینوسها میشود. به دنبال این ماجرا، راههای عبوری سینوسها مسدود شده و باعث تجمع مایع و ایجاد عفونت میگردد.
مشکلات پوستی
حساسیتها میتوانند علاوه بر تاثیر بر دستگاه تنفسی و گوارش، روی پوست هم اثر بگذارند و باعث بروز طیف وسیعی از مشکلات پوستی شوند. این مشکلات پوستی اغلب خارشدار و آزاردهنده هستند و میتوانند کیفیت زندگی فرد را کاهش دهند. تماس مستقیم پوست با آلرژنهایی مانند مواد شوینده، مواد آرایشی، فلزات یا مواد غذایی میتواند حساسیت موضعی را به وجود بیاورند.
برخی از افراد به مواد غذایی خاصی حساسیت دارند و پس از مصرف این مواد، ممکن است روی پوستشان بثورات یا کهیر ظاهر شود. از شایعترین مشکلات پوستی ناشی از حساسیت که قبلا هم به آن اشاره کردیم «اگزما» و «کهیر» هستند. وجود این مشکلات میتوانند روی اعتمادبهنفس فرد هم تاثیر منفی بگذارند.
مشکلات تنفسی
یکی از شایعترین عوارض حساسیت، مشکلات تنفسی هستند. واکنش آلرژیک باعث التهاب و تورم در پوشش داخلی راههای هوایی میشود که تنگ شدن آنها را به دنبال دارد. در همین راستا، افزایش تولید مخاط در بینی و سینوسها، گرفتگی بینی و مشکل در تنفس را ایجاد میکنند. در برخی موارد، عضلات اطراف راههای هوایی هم منقبض شده و باعث تنگی بیشتر راههای هوایی میشوند. انواع مشکلات تنفسی ناشی از حساسیت شامل موارد زیر هستند:
- آسم: آسم یک بیماری مزمن است که باعث التهاب و باریک شدن راههای هوایی میشود. حساسیت، یکی از مهمترین عوامل محرک آسم است.
- سینوزیت آلرژیک: التهاب سینوسها (حفرههای توخالی در استخوانهای صورت) به دلیل واکنش به آلرژنها این نوع از حساسیت را ایجاد میکند.
- سرفه مزمن: حساسیت میتواند باعث سرفه مزمن شود که با تحریک مداوم گلو و راههای هوایی همراه است.
مشکلات گوارشی
حساسیتها نه تنها بر دستگاه تنفسی و پوست تاثیر میگذارند، بلکه میتوانند مشکلات گوارشی را هم ایجاد کنند. وقتی فردی به یک ماده غذایی یا آلرژن دیگر حساسیت داشته باشد، سیستم ایمنی بدن، واکنش بیش از حد نشان داده و علائم گوارشی مختلفی را به وجود میآورد.
مواد غذایی مانند «آجیل»، «تخم مرغ»، «شیر»، «ماهی»، «صدف»، «گندم» و «سویا» از جمله آلرژنهای غذایی رایج هستند. علائم مشکلات گوارشی ناشی از حساسیت ممکن است بلافاصله پس از مصرف ماده آلرژن یا چند ساعت بعد ظاهر شوند. برخی از این علائم عبارتند از:
- درد شکمی در نواحی مختلف شکم
- اسهال آبکی یا خونی
- یبوست شدید
- احساس حالت تهوع و استفراغ کردن
- افزایش گاز در روده و احساس نفخ
- احساس سوزش در پشت جناغ سینه
- در موارد شدید، خونریزی در دستگاه گوارش
سوالات متداول در مورد آلرژی
تفاوت رینیت و سرماخوردگی در چیست؟
حساسیت بینی و سرماخوردگی، هر دو میتوانند علائم مشابهی داشته باشند؛ اما علت ایجادشان با هم فرق دارد. در رینیت، علت اصلی، واکنش سیستم ایمنی به آلرژنها است (مثل گرده گیاهان) در حالی که سرماخوردگی به دلیل عفونت ویروسی به وجود میآید. این دو در علائم، مدت زمان بهبودی و عوامل محرک هم با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند.
چه روشهای خانگی برای کاهش علائم حساسیت بینی وجود دارند؟
شما میتوانید از راه شستشوی بینی با سرم نمکی بهداشتی، افزایش رطوبت محیط، تمیز نگه داشتن خانه و استفاده از جاروبرقیهای دارای فیلتر HEPA برای حذف آلرژنها، عوض کردن مرتب روبالشی و ملحفهها، استفاده از پشه بند و حشرهکشهای طبیعی، مصرف مایعات گرم و عسل طبیعی، به اندازه قابل توجهی علائم این واکنشها را کاهش دهید.
ایمونوتراپی برای چه افرادی مناسب است؟
تمام افرادی که از حساسیتهای مزمن و شدید رنج میبرند میتوانند با کمک این روش درمانی، مشکل خود را برطرف یا مدیریت کنند.
آلرژی، ترسناک نیست؛ اما آن را جدی بگیرید
در این مقاله، سعی کردیم شما را با انواع حساسیت و چالشهای آن آشنا کنیم. شاید هنگامی که سطرهای این مقاله را میخواندید، آهی به معنای تاکید کشیده باشید؛ چون به احتمال زیاد در زندگیتان یک یا دو مورد از این نوع آلرژیها را تجربه کردهاید. اگر شما با چنین مشکلاتی درگیر هستید و همزمان میخواهید عمل بینی را انجام دهید، بهتر است قبل از هر کاری با یک پزشک متخصص گوش، حلق و بینی، جراح پلاستیک بینی و صورت که در کار خود تجربه و مهارت کافی دارد، مانند دکتر علی قارونی، مشورت کنید.
در این صورت میتوانید مطمئن باشید که مشاورهای حرفهای را دریافت کردهاید و حتی شاید راهی برای درمان همزمان مشکلات حاد آلرژیک شما و برطرف کردن چالشهای زیبایی و سلامتی بینیتان بیابید. دکتر قارونی در کنار عمل انواع بینیهای گوشتی، استخوانی و ترمیم عمل بینی، خدمات حرفهای دیگری هم مانند تزریق بوتاکس، پروتز گونه، تزریق ژل، لیفت صورت و گردن را هم انجام میدهد. با اطمینان به یک پزشک متخصص میتوانید سلامتی و زیبایی را در کنار هم داشته باشید.
بدون دیدگاه