نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

وقتی از دور به ماجرای عمل بینی نگاه می‌کنیم می‌توانیم سه بخش اصلی را در آن شناسایی کنیم:

  • مراقبت قبل از عمل
  • عمل بینی
  • مراقبت بعد از عمل

بخش عمل بینی با انتخاب جراح متخصص و قابل اعتماد به خوبی طی می‌شود؛ اما دو بخش «مراقبت قبل از عمل» و «مراقبت بعد از عمل» لیستی از کارهایی هستند که ما باید انجامشان دهیم؛ کارهایی که نقش بسیار مهمی را در داشتن پایان خوش این ماجرا بر عهده دارند. در طول این مقاله، تمام نکته‌های مهم این دو قسمت را به زبان ساده برایتان توضیح می‌دهیم. تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.

قبل از انجام عمل بینی باید چه کارهایی را انجام داد؟

بیایید نگاهی به این کارها بیندازیم:

باید آزمایش خون بدهید

قبل از انجام عمل بینی، پزشک نیاز دارد که برخی از فاکتورها را در خون شما بررسی کند. وقتی مطمئن شود که همه‌چیز روبه‌رو راه است می‌تواند عمل را انجام دهد. فاکتورهایی که معمولا در آزمایش خون بررسی می‌شوند عبارتند از: CBC»»، «PT»، «PTT»، «INR»، «FBS»، «BUN»، ««CR و …

تست بارداری فراموش نشود

خانم‌ها باید قبل از انجام عمل بینی چه با هدف درمان باشد و چه زیبایی، تست بارداری را انجام دهند. چون ماده بیهوشی که به آنها تزریق می‌شود می‌تواند روی سلامت جنین تاثیر منفی بگذارد.

عکسبرداری از جمجمه (صورت و بینی)

معاینه معمولی فقط بخش‌های بیرونی بینی را به پزشک نشان می‌دهد. او برای آنکه بداند در عمیق‌ترین بخش‌های بینی و صورت شما چه خبر است به بررسی عکس‌های «سی تی اسکن» نیاز دارد.

مطمئن شدن از سلامت قلب

نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

گرفتن «نوار قلب» یکی از راه‌هایی است که پزشک می‌تواند با بررسی آن از سلامت قلب شما مطمئن شود.

بررسی ریه‌ها با عکس از قفسه سینه

کیفیت تنفس شما در زمان بیهوشی یکی از اولویت‌های پزشک شما است. به همین دلیل او می‌خواهد با بررسی عکس‌هایی که از ریه‌های شما گرفته می‌شود از این موضوع مطمئن شود.

انجام این آزمایش‌ها بخشی از مراقبت‌های قبل از عمل را تشکیل می‌دهند؛ اما هنوز هم چند کار وجود دارد که انجامشان قبل از عمل ضروری است.

بایدها و نبایدهای قبل از عمل بینی:

باید ها و نباید های قبل و بعد از عمل بینی

باید بیماری زمینه‌ای خود را به پزشک اطلاع دهید

اگر بیماری زمینه‌ای مثل «دیابت»، «فشار خون» و … دارید، حتما آن را با پزشکتان در میان بگذارید.

باید حساسیت خود به داروها یا غذاها را به پزشک اطلاع دهید

داشتن حساسیت به داروهای مختلف می‌تواند در طول عمل برایتان دردسرساز شود؛ مثلا برخی به «پنی‌سیلین» حساسیت دارند. شاید در طول عمل کسی به شما پنی‌سیلین تزریق نکند ولی پزشکتان باید با آگاهی از این موضوع پا در اتاق عمل بگذارد.

باید پیش یک متخصص بیهوشی ویزیت شوید

برخی از افراد به ماده بیهوشی حساسیت دارند ولی خودشان از این موضوع خبر ندارند. به همین دلیل ویزیت شدن پیش متخصص بیهوشی و انجام تست بیهوشی یکی از بایدهایی است که باید قبل از عمل بینی انجام شوند.

باید نوشیدن الکل و کشیدن سیگار را کاهش دهید

حداقل از دو هفته قبل از عمل باید مصرف الکل و کشیدن سیگار را قطع کنید.

باید مصرف خودسرانه داروهای رقیق کننده خون را کنار بگذارید

داروهای رقیق کننده مثل: «آسپیرین»، «بروفن»، «ژلوفن»، «ویتامین E»، «ایندومتاسین»، «ناپروکسن»، «ادویل» و … می‌توانند در طول عمل جراحی میزان خونریزی را در شما افزایش دهند.

به همین دلیل، اگر این داروها را با تجویز پزشک مصرف می‌کنید باید این موضوع را با جراح خود در میان بگذارید. اگر هم در حال مصرف خودسرانه این داروها هستید، باید مصرفشان را متوقف کنید.

باید قبل از عمل آب کافی بنوشید و غذای سبک بخورید

غذای سبک هشت ساعت قبل از عمل همواره با نوشیدن آب کافی، بدن شما را برای جراحی آماده می‌کند. هرگز به این فکر نیفتید که با خوردن غذاهای سرشار از چربی و سنگین، خودتان را قبل از عمل تقویت کنید. هر چه غذای شما گیاهی‌تر و سبک‌تر باشد برایتان بهتر است.

باید قبل از عمل حمام کنید

به دلیل گچ بینی و زخم‌هایی که هنوز به بهبود نیاز دارند نباید تا چند روز بعد از عمل حمام کنید. به همین دلیل بهترین کار این است که روز قبل از عمل حمام کنید.

باید روز عمل لباس ساده و از جلو باز بپوشید

پوشیدن لباس‌هایی که از جلو زیپ یا دکمه می‌خورند یکی از کارهایی است که باید در روز عمل انجام دهید. چون بدون اینکه به سر و بینی‌تان فشاری وارد کنید می‌توانید بعد از ترخیص لباستان را عوض کنید.

در ضمن روز عمل از جواهرات استفاده نکنید، آرایش نکنید و خیلی ساده به بیمارستان بروید. اگر آقا هستید، حتما روز عمل، ریش و سبیل خود را کوتاه کنید.

باید کسی را همراه خودتان به بیمارستان ببرید

لطفا تنها به بیمارستان نروید و کسی از اعضای خانواده‌تان یا کسی که به او اعتماد دارید و در کنارش احساس راحتی می‌کنید را همراه خودتان ببرید.

نباید هشت ساعت قبل از عمل چیزی بخورید

در روز انجام عمل باید معده‌تان خالی باشد. بنابراین از هشت ساعت قبل از عمل چیزی نخورید.

مراقبت‌های بعد از انجام عمل بینی شامل چه مواردی می‌شوند؟

نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

بیایید کار را با مراقبت‌هایی که در یک هفته بعد از عمل بینی باید انجام دهید شروع کنیم.

در 48 ساعت اول بعد از عمل، کمپرس سرد را جدی بگیرید

خنک نگه داشتن بینی بعد از عمل به شما کمک می‌کند تا زودتر از دست کبودی‌ها خلاص شوید. بنابراین حتما در این بازه زمانی به صورت مرتب از کمپرس سرد استفاده کنید.

دور حمام کردن و شستن صورتتان را خط بکشید

تا چند روز بعد از عمل اصلا نباید به صورتتان آب بزنید یا موهایتان را بشورید. تحمل این موضوع سخت است ولی نباید گچ بینی شما، پانسمان و بخیه‌ها آب بخورند.

بنابراین سعی کنید صورت و بدنتان را با دستمال مرطوب تمیز کنید و موهایتان را هم با استفاده از شامپوهای خشک که نیازی به آب ندارند تمیز کنید.

سرتان را بالا نگه دارید

موقع خواب، چند بالش را زیر گردنتان بگذارید و اگر می‌توانید به صورت نشسته بخوابید. اگر می‌خواهید از لپ‌تاپ استفاده کنید، یادتان باشد که حتما سرتان را بالا بگیرید.

از حرکت‌های ناگهانی پرهیز کنید

بینی شما بعد از جراحی بسیار حساس می‌شود. بنابراین از حرکت ناگهانی، زدن لبخندهای بزرگ و … خودداری کنید. موقع عطسه کردن هم از قبل با خودتان قرار بگذارید که بیشتر فشار را به دهانتان انتقال دهید. یادتان باشد که دور فین کردن شدید و عمیق را هم خط بکشید.

مصرف داروهایتان را عقب نیندازید

پزشک برای جلوگیری از ایجاد عفونت برایتان آنتی بیوتیک و بسته به نیاز یا شرایطتان چند قلم داروی دیگر را تجویز می‌کند. نهایت سعیتان را بکنید تا این داروها را سر وقت و دقیقا طبق دوزی که پزشک برایتان در نظر گرفته مصرف کنید.

به پوشیدن لباس‌های راحت، ادامه دهید

حتما در یک هفته اول بعد از عمل بینی، از پوشیدن لباس‌های تنگ یا لباس‌هایی که باید آنها را از سر بپوشید دوری کرده و لباس‌هایی نرم، راحت و گشاد که از جلو باز و بسته می‌شوند را در اولویت خود قرار دهید تا احتمال رساندن هر آسیب یا ضربه‌ای به بینی‌تان کم شود.

مسواک زدن را فراموش نکنید

شاید فکر کنید که بعد از انجام عمل بینی نباید مسواک بزنید. در یک هفته بعد از عمل بینی، حق با شما است. در کل، چون باید از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید، می‌توانید در این مدت محدود از «دهانشویه» به جای مسواک استفاده کنید.

بعد از گذشت هفته اول، خیلی آرام و تا اندازه‌ای که می‌توانید دهانتان را باز کرده و خیلی نرم و آهسته مسواک بزنید. البته کشیدن نخ دندان را باید به مدتی بعد موکول کنید ولی زدن مسواک با حذف باکتری‌هایی که در دهانتان وجود دارد و تازه کردن مزه دهانتان، تاثیر مثبتی روی شما می‌گذارد.

از آبریزش بینی و اشک چشم نترسید

به طور ویژه در یک هفته بعد از عمل بینی، شاید دچار آبریزش بینی و اشک چشم شوید. این موضوع کاملا طبیعی است و نیازی برای نگرانی وجود ندارد. حتی نباید در مورد گزگز شدن لب بالایتان هم نگران باشید. این موارد بعد از مدتی به خودی خود برطرف می‌شوند.

به تغذیه بعد از عملتان دقت کنید

بعد از عمل بینی، کیفیت تغذیه، نقش مهمی در بهبودی سریع شما دارد به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که از غذاهای مقوی، کم‌چرب، سرشار از پروتئین، میوه‌ها و سبزیجات تازه، مغزهای گیاهی و عسل طبیعی استفاده کنید. یادتان باشد که در یک هفته اول بعد از عمل، از خوردن غذاهای سفت، پرچرب و فست فودی به شدت پرهیز کنید.

می‌توانید برای راحت‌تر خوردن میوه‌های سفت، آنها را به صورت پوره درآورید، رنده کنید یا حتی آب آنها را بنوشید.

در خانه بمانید

در طول یک هفته‌ای که از عمل بینی‌تان می‌گذرد بهتر است در خانه بمانید. البته منظورمان این نیست که استراحت مطلق کنید. در عوض، سعی کنید کارهایتان را با احتیاط بیشتر انجام دهید. ماندن در خانه از چند جهت برایتان مفید است.

اول اینکه احتمال خوردن ضربه ناگهانی به سر و بینی‌تان را بسیار کم می‌کند. به ویژه اگر عادت دارید که با مترو تردد کنید احتمال این مشکل بسیار بالا می‌رود. دوم اینکه آلودگی‌های کمتری را به خود جذب می‌کنید.

سوم اینکه زیر تابش مستقیم نور خورشید قرار نمی‌گیرید. بنابراین، تا جایی که می‌توانید در هفته اول بعد از عمل بدون دلیل ویژه از خانه بیرون نروید.

چیز سنگین بلند نکنید

بلند کردن چیزهای سنگین در یک هفته بعد از عمل که شرایط بینی شما ویژه است فشار زیادی را به ناحیه عمل شده وارد می‌کند.

در نتیجه، ممکن است با خونریزی بینی یا حتی در موارد شدیدتر، پاره شدن بخیه‌ها روبه‌رو شوید. به همین دلیل کمی مراعات کنید و پهلوان بازی را تا زمانی که بینی‌تان کاملا خوب نشده، عقب بیندازید.

درد احتمالی را با استامینوفن کنترل کنید

در 90 درصد موارد، افراد بعد از عمل بینی و مرخص شدن از بیمارستان، درد را تجربه نمی‌کنند. ولی اگر شما هم کمی درد را احساس کردید می‌توانید از مسکن‌های ساده مثل «استامینوفن» استفاده کنید. یادتان باشد که اصلا برای کاهش درد به سراغ مسکن‌هایی که باعث رقیق شدن خون می‌شوند مثل «بروفن» یا «ژلوفن» نروید.

بینی‌تان را مرتب شستشو دهید

یکی از کارهایی که باید بعد از انجام عمل بینی انجام دهید و تاثیر زیادی روی کاهش التهاب‌ها، تورم و بهبود شما دارد، شستشوی بینی با سرم «سدیم کلرید» است. انجام این کار باعث خروج لخته‌های خون، مرطوب نگه داشتن درون بینی و تمیز نگه داشتن بخیه‌‌ها می‌شود.

فاصله زمانی بین هر نوبت شستشوی بینی از هر 2 ساعت یک بار در روز اول بعد از عمل شروع و تا هر 12 ساعت یک بار در روزهای بعد خواهد بود. می‌توانید برای این کار از یک سرنگ بدون سوزن استفاده کنید. به این ترتیب که مقداری از محلول سرم را داخل سرنگ بکشید و آن را به آرامی درون بینی‌تان تخلیه کنید.

تا 90 روز عینک آفتابی نزنید

نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

استفاده از عینک آفتابی یا طبی بعد از عمل بینی می‌تواند روی پل بینی‌تان که به احتمال زیاد دچار اصلاح شده است فشار وارد کند. روی همین حساب، پزشکان توصیه می‌کنند که تا سه ماه بعد از عمل بینی از عینک آفتابی استفاده نکنید. در مورد عینک طبی هم باید تا مدتی آن را به لنز تغییر دهید. بعدها هم از عینک‌هایی که سبک هستند با اجازه پزشکان استفاده کنید.

سیگار کشیدن بعد از عمل بینی؛ تا کی صبر کنیم؟

اگر سیگاری هستید و تا به حال، فکر ترک کردن سیگار از ذهنتان گذر هم نکرده است، دست‌کم در یک هفته اول بعد از عمل باید آن را کنار بگذارید. چون با ایجاد اختلال در گردش خون و انتقال اکسیژن، روند بهبود بافت‌های شما را عقب می‌اندازد.

ورزش کردن بعد از عمل بینی را از چه زمانی شروع کنیم؟

انجام ورزش‌‌های سنگین مثل: «بدنسازی»، «دوی استقامت»، «دوی سرعت»، «ورزش‌های رزمی»، «پیلاتس» و … در یک هفته بعد از عمل بینی می‌تواند فشار بسیار زیادی را به بینی شما وارد کند.

به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که قبل از انجام این ورزش‌ها بعد از گذشت یک هفته تا 10 روز بعد از عمل حتما با پزشکتان مشورت کنید. ولی در حالت کلی، پزشکان توصیه می‌کنند که یکسال بعد از عمل بینی به سراغ این ورزش‌های سنگین بروید.

چطور بعد از عمل بینی به دنیای ورزش برگردیم؟

همانطور که کمی قبل با هم گفتیم، قبل از هر چیز به اجازه پزشکتان برای شروع ورزش نیاز دارید. تازه بعد از این زمان است که می‌توانید با ریتمی آهسته به دنیای ورزش بازگردید. پیشنهاد ما این است که این ورود را خیلی آهسته انجام دهید.

یعنی در اولین روزی که می‌خواهید بعد از دوره نقاهت از عمل بینی، ورزش را شروع کنید، کارتان را با چند دقیقه پیاده‌روی ساده و سبک شروع کنید. کم‌کم در طول هفته، زمان آن را بیشتر کرده و به سرعت خود بیفزایید.

آیا ایروبیک و شنا هم ورزش‌های سنگین به حساب می‌آیند؟

ایروبیک یا همان ورزش‌های هوازی به یک بینی کاملا سالم برای ورود و خروج و هوا نیاز دارند. احتمال اینکه هنگام انجام این ورزش‌ها ناگهان فشار زیادی را به بینی‌تان وارد کرده و خودتان را به دست عمل ترمیمی بسپارید، خیلی زیاد است.

از این گذشته، شاید در اثر نرسیدن اکسیژن کافی به بدنتان هم دچار عوارضی شوید. بنابراین، دست‌کم تا یک ماه بعد از عمل بینی به سراغ ورزش‌های هوازی نروید.

در مورد شنا کردن ماجرا با چالش‌های بیشتری روبه‌رو است. چون احتمال انتقال بیماری‌ها، باکتری‌ها و عفونت‌ها از راه آب استخر بسیار زیاد است.

از طرفی، به خاطر گرمای هوا در سونای بخار، سونا خشک و … گردش خون در بدنتان هم افزایش پیدا می‌کند و احتمال اینکه دچار خونریزی از بینی شوید بیشتر می‌شود. پیشنهاد می‌کنم که رفتن به استخر و سونا را تا شش هفته بعد از انجام عمل بینی، عقب بیندازید.

 تاثیر ارتودنسی بعد از عمل بینی بر روی فرم بینی چیست؟

نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی

انجام ارتودنسی به خودی خود می‌تواند روی حالت فک، دهان، لب و بینی تاثیر بگذارد. به همین دلیل بیشتر پزشکان توصیه می‌کنند که اگر بینی شما مشکل تنفسی برایتان به وجود نیاورده است، ابتدا تکلیف ارتودنسی دندان‌هایتان را مشخص کنید و تقریبا 5 ماه بعد به سراغ عمل بینی بروید. در این صورت، مطمئن خواهید بود که تغییرات ارتودنسی روی فک و صورتتان قرار نیست نتیجه عمل بینی را تغییر دهند.

مصرف قرص‌های ضد بارداری بر عمل بینی

در بیشتر افراد، مصرف قرص‌های ضد بارداری، قبل از عمل بینی، مشکلی را به وجود نمی‌آورد. حتی برخی از پزشکان خودشان قبل از عمل بینی این قرص‌ها را تجویز می‌کنند. ولی مصرف آنها بعد از عمل بینی به دلیل تاثیری که روی داروهای مسکن دارند و احتمال افزایش خونریزی در بدن باید با مشورت پزشک انجام شود.

با کمی دقت و مراقبت، نتیجه را مال خود کنید

شاید انجام مراقبت‌های قبل و به ویژه، بعد از عمل بینی با سختی‌هایی همراه باشند. ولی یادتان باشد که اگر پزشک متخصص، با مهارت و با تجربه‌ای را برای انجام جراحی بینی‌تان انتخاب کرده باشید، تمام این سختی‌ها را با به دست آوردن یک بینی زیبا و تنفس راحت جبران می‌شوند.امیدواریم این نکات طلایی قبل و بعد از عمل بینی به شما در نتیجه ی عمل کمک شایانی کند.

دکتر قارونیمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر قارونی

دکتر علی قارونی متخصص گوش وحلق وبینی و جراحی پلاستیک صورت میباشند.ایشان مدرک تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت نموده اند.ودر حال حاضربیشترین تمرکز خود را معطوف به انجام جراحی های زیبایی بینی وصورت نموده اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *